Homepage»Informace o počasí»Přízemní mrazíky přibývají, Luční bouda měla -7,2°C

Přízemní mrazíky přibývají, Luční bouda měla -7,2°C

Středa 20.září 2017 v 10:23h Přečteno: 1846 x

V pokračujícím přílivu chladného vzduchu po zadní straně brázdy nad střední Evropou vzrůstá každým dnem počet ČHMÚ stanic, u kterých klesla během noci při zemi teplota pod 0 °C. Do počátku tohoto týdne se přízemní mráz vyskytoval jen výjimečně a to především na stanicích v horských oblastech. V průběhu 2 předchozích nocí (noc z neděle na pondělí a noc z pondělí na úterý) došlo v přechodném nevýrazném výběžku vysokého tlaku vzduchu k ubývání oblačnosti až do vyjasnění. Při současném slabém větru díky tomu výrazně vzrostl počet stanic s výskytem přízemního mrazu.

Úterní ráno
Objektivní analýza přízemních minim v úterý 19.9.2017, zdroj: staniční síť ČHMÚ, zobrazení VisualWeather

Předpověď počasí na následující dny slibuje na části našeho území opět obdobně příhodné podmínky. Přičemž platí pravidlo, čím více na západ, tím větší pravděpodobnost nočního protrhání oblačnosti resp. vyjasnění a slabšího větru. Stejně jako v předchozích dnech se tak přízemních mrazů dočkáme především na Karlovarsku a Plzeňsku.

Předpokládané přízemní minimální teploty v období středa 20.9. - sobota 23.9.2017
Předpokládané přízemní minimální teploty v období středa 20.9. - sobota 23.9.2017 dle modelu GEM, zdroj: GEM, zobrazení VisualWeather

Zdroj: ČHMÚ, Infomet.cz.