Homepage»Informace o počasí»Sicilské Palermo a Kapucínské katakomby. Tohle musíte vidět!

Sicilské Palermo a Kapucínské katakomby. Tohle musíte vidět!

Pátek 21.února 2020 v 11:06h Přečteno: 1334 x

Pokud se vypravíte do sicilského hlavního města Palermo, určitě navštivte zdejší Kapucínské katakomby, které nabízejí pohled do minulosti.

Kapucínské katakomby najdete v kapucínském kostele v Palermu, v hlavním městě Sicílie. Tyto katakomby jsou současně pohřebištěm, kde se mrtvoly volně umísťují v prostorách krypty. Pohled na sicilské mrtvé je impozantní. Mrtvoly kněžích i civilního obyvatelstva tu stojí v oblečení, v jakém byly pohřbeny. Uvidíte i seschlé mumie s výrazy evokujícími zděšené výkřiky nebo v modlitbách.

Kapucínské katakomby

Najdete zde 8 000 koster a více než 1 000 mumií. Původně šlo o místo posledního odpočinku kapucínských bratří a pak se zde nechávali pohřbívat příslušníci místní elity, kteří si chtěli zajistit uchování těl pro budoucí generace. Návštěva katakomb je unikátním pohledem do minulosti. Poznáte zde způsob kapucínského konzervování těl, který fascinuje i v dnešních dobách současné vědce i lékaře. Mezi mumiemi má být i tělo proslulého španělského malíře Velasqueze.

Mumifikace v kapucínské hrobce

Kapucínské katakomby byly v 16. století vykopány přímo pod kapucínským klášterem, kde vzniklo hromadné pohřebiště. Měly sloužit jen pro zemřelé mnichy z tohoto kláštera. Na první mumifikované tělo Silvestro of Gubbio se přicházely dívat davy lidí z velké dálky. Později si prosadili bohatí a mocní, aby zde mohli být pohřbeni s celou rodinou, protože bylo pohřbívání v hrobce prestižní záležitostí. Prominentní osoby zesnulé mezi 17. a 19. stoletím konzervovali kapucínští mniši. Pro zachování společenského statusu byli oblečeni do šatů z nejdražších látek.

Specifický systém mumifikace

Nejbližší příbuzní zesnulého přispívali do pokladny kláštera na údržbu katakomb. Pokud však někdo přestal přispívat, tělo příbuzného bylo ihned odstraněno z vitríny a mniši zde vystavili zesnulého, jehož rodinní příslušníci přispěli více a dali vyšší úplatek. Kapucínští mniši měli specifický systém mumifikace a těla zavěšovali na kameninové roury, na kterých vysychala až 8 měsíců. Před uložením do vitríny byla mrtvola umyta, oblečena do šatů, zabalena do slámy a vonných bylin. V roce byla mumifikace ukončena a roku 1871 došlo k oficiálnímu uzavření hrobek.

Poslední pohřbení

Některá těla sem byla umístěna ještě na počátku 20. století. Poslední pohřbenou byla v roce 1920 dvouletá Rosalia Lombardo. Její zdrcený otec požádal místního balzamovače a preparátora, aby tělo mumifikoval. Plavovlasá holčička s něžnou tvářičkou zvaná Spící kráska údajně mrká, a proto sem míří tisíce turistů a snaží se ji vyfotit nebo pořídit video záznam. Zda jde o cosi nadpřirozeného nebo jen o optickou iluzi, musíte zjistit při návštěvě sami.