Homepage»Informace o počasí»Studená fronta přinese do Řecka místy až 300mm srážek

Studená fronta přinese do Řecka místy až 300mm srážek

Neděle 16.července 2017 v 21:19h Přečteno: 3077 x

Během nedělního odpoledne a večera se v Řecku vyskytnou četné bouřky, místy mohou být doprovázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny přes 50 mm, velkými kroupami a silnými nárazy větru. Důvodem je studená fronta, která postupuje přes Balkánský poloostrov směrem k jihu.

Během pondělí se bude fronta nad Řeckem vlnit a zejména v oblasti Thesalie a souostroví Sporady se očekávají velmi vydatné srážky, které mohou překročit i 300 mm.

Předpověď 24-hodinových úhrnů srážek pro Řecko a Itálii modelu Evropského centra pro střednědobou předpověď z 00 UTC na zítřek 17. 7. 2017
Předpověď 24-hodinových úhrnů srážek pro Řecko a Itálii modelu Evropského centra pro střednědobou předpověď z 00 UTC na zítřek 17. 7. 2017

Srážkovou činnost bude zesilovat výrazný střih větru. Zatímco při zemi bude v regionu převažovat severovýchodní až severní proudění, ve výšce se vytvoří nad Peloponéským poloostrovem tlaková níže, tj. nad východním pobřežím jihozápadní až jižní směr proudění. Bouřky mohou znovu doprovázet také velké kroupy a silné nárazy větru. Řečtí meteorologové proto zvýšili na pondělí stupeň výstrahy na bouřky podél celého východního pobřeží na nejvyšší — červený.

Také v jižní Itálii dnes hrozí silné bouřky s přívalovými srážkami (krátkodobé úhrny přes 30 mm), nárazy větru a kroupami. Kromě bouřek dnes varují italští meteorologové v jižní Itálii i před silným severovýchodním větrem.

Zdroj: ČHMÚ (Hujslová Jana).