Homepage»Informace o počasí»Teplota vody v přehradách

Teplota vody v přehradách

Sobota 15.ledna 2022 v 08:51h Přečteno: 10772 x

Zatímco teplota vody v menších a mělčích vodních nádržích již dosahuje zimních hodnot a kolísá podle aktuálního počasí, ve velkých a hlubokých přehradách, kde je voda dosud teplejší, teplota vody nadále klesá. Podle údajů Labsko-vltavského dopravního informačního systému a obce Slapy teplota vody v přehradách Orlík a Slapy je kolem 6 °C.

Podle údajů Povodí Moravy, Povodí Ohře, Povodí Labe a Povodí Odry teplota v přehradě Vranov nad Dyjí je 5 °C, přehrada Nechranice a Slezská Harta uvádí 3 °C a přehrada Jesenice u Chebu, přehrada v Brně a přehrada Žermanice naměřila 2 °C. Značná část přehrad, například přehrada v Jablonci nad Nisou, přehrada Labská, Seč u Chrudimi, Rozkoš u České Skalice, Nové Mlýny III a Letovice, uvádí teplotu kolem 1 °C, a na přehradách Nové Mlýny I a II byla naměřena teplota nižší než 1 °C. Údaje o teplotě vody v přehradě Lipno se nepodařilo sehnat, ale podle webkamery menší část hladiny, zejména u břehu nebo v zátokách, je zamrzlá.

Podle informací nezávislých na podnicích Povodí teplota vody v nádrži Barbora v okrese Teplice je kolem 3 °C a led nebyl ani u břehu.

Podle informací ČHMÚ teplota vody ve vodních tocích je většinou v rozmezí 0 až 3 °C, ojediněle kolem 4 °C, například v Praze, kde teplota vody je ovlivněna teplejší vodou z velkých přehrad.

Většina přehrad a nádrží s teplotou vody pod 4 °C, pokud už není zamrzlá, může zamrznout při každém výraznějším poklesu teploty vzduchu. I ve větších a hlubších nádržích s teplotou vody nad 4 °C se může u břehu nebo v zátokách objevit led, ale rozhodně nelze doporučit se vydávat po ledě pěšky dál od břehu. V nezamrzlých vodách se lze i koupat, ale komu studená voda nevyhovuje, má na rozdíl od loňska možnost využít vyhřívané bazény.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.