Homepage»Informace o počasí»Teplota vody v přehradách pomalu stoupá

Teplota vody v přehradách pomalu stoupá

Středa 22.dubna 2020 v 09:42h Přečteno: 8509 x

S pokračující roční dobou se zvolna zvyšuje teplota vody v nádržích, přehradách a vodních tocích. Teď při ochlazení v posledních dvou dnech se někde teplota o 1 až 2 °C snížila, ale to bude jen přechodné. A podle vládního usnesení č. 413 ze dne 14. 4. se smí vycházet do přírody a sportovat na venkovních sportovištích, a při zajištění dostatečného odstupu se zejména vodní sporty smějí provozovat i bez roušek.

Bohužel z technických důvodů nejsou k dispozici údaje z povodí Vltavy. Podle informací Povodí Ohře, Povodí Labe a Povodí Moravy v přehradách v nižších polohách je teplota vody kolem 10 °C, na horách o něco méně. Konkrétně nejteplejší vodu uvádějí poměrně mělké novomlýnské nádrže, přehrady Nové Mlýny I-III uvádějí teplotu vody 11 °C. Přehrada Nechranice, přehrada v Jablonci nad Nisou a Rozkoš u České Skalice hlásí 10 °C, přehrady Seč u Chrudimi, Vranov nad Dyjí, Letovice naměřily 9 °C a Jesenice u Chebu 8 °C. V horských oblastech je voda chladnější, přehrada Bedřichov v Jizerských horách a Labská ve Špindlerově Mlýně uvádějí teplotu vody 4 °C.

Podle údajů ČHMÚ teplota vody ve vodních tocích většinou dosahuje v nižších polohách kolem 9 až 11 °C, malé vodní toky na horách mají teplotu vody nižší, kolem 2 až 6 °C.

Podle informací nezávislých na podnicích Povodí teplota vody ve vodní nádrži Barbora v okrese Teplice dnes dosahovala kolem 9 °C.

V měsíci dubnu bývá obvykle vzestup teploty vody nejrychlejší, v nejbližších týdnech se tedy možnosti koupání dočkají i ti, kterým se jednociferná teplota vody zdá studená.

Vodní nádrž Barbora 15. 4. 2020
Vodní nádrž Barbora 15. 4. 2020

Průběh teploty vody v přehradě Nechranice do 15. 4. 2020
Průběh teploty vody v přehradě Nechranice do 15. 4. 2020

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Pavel Jůza).