Homepage»Informace o počasí»Tlaková výše zredukuje oblaka, zároveň však také minima

Tlaková výše zredukuje oblaka, zároveň však také minima

Úterý 19.dubna 2016 v 19:24h Přečteno: 2972 x

Zatímco jihovýchodní Evropa v pondělí odpoledne zrudla (místy přes 30 °C), u nás v České republice se již začalo ozývat mírnější oceánské severozápadní proudění, které drželo nejvyšší odpolední teploty se skromnějších rovinách (při srovnání se začátkem dubna bez pochyb).

V západní polovině našeho území už Atlantik úřadoval v závěru předešlého týdne, kdy se Českem procházelo zvlněné frontální rozhraní oddělující dvě nesouladné vzdušné masy. Na českém západě tak v počátku tohoto týdne vlastně k žádné výraznější změně nedošlo, zato na východě ano. Příkladem může být například Brno, které se o nedělní 15. hodinu dočkalo sympatických 21 °C – o 24 hodin později ukazoval teploměr necelých 12 °C. Podobně na tom byly také jihomoravské Strážnice, které z nedělních bezmála 24 °C slevily na pondělních 15 °C. A taková Ostrava naměřila 17. dubna v 15 hodin 20 °C, 18. dubna v 15 hodin pak 12 °C.

Palma de Mallorca zaznamenala v neděli maximum v podobě 23,1 °C, což bylo o 0,2 °C méně než v Uherském Brodě. V Přibyslavi se pondělní teploty zastavily na 10 °C, takže tu bylo o krapet chladněji než ve městě Mezeň na severu Ruska, kde Tmax činila 11 °C. V minimu zde ale bylo rovných -5,0 °C.

A u minimálních hodnot zůstaňme, neboť u nás budou hrát hlavní roli.

Nejbližší dny totiž nabídnou značný úbytek oblačnosti, v úterý se sice ještě v odpoledních hodinách oblaka ve velkém tvořit budou, ve středu, zejména ale ve čtvrtek, už nicméně převládne slunečno. Postará se o to tlaková výše, jejíž střed bude možno nalézt nad Britskými ostrovy/Severním mořem. Přidáte-li se k tomu tlaková níže nad Skandinávií, je výsledek jasný – nateče k nám méně prohřátý vzduch ze severnějších zeměpisných šířek.

Úterý 19. 4. nabídne maxima okolo 9 až 14 °C, ve středu se budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem 12 až 16 °C a ve čtvrtek to vypadá na x slunečních paprsků a Tmax v podobě 13 až 17 °C.

Opačné hodnoty budou v poněkud jiných číslech: Úterní Tmin kolem 0 až 5 °C, středa přinese nejnižší denní teploty v rozmezí -1 až 4 °C a ve čtvrteční den se bude prezentovat minimy od -2 do 3 °C. Právě ve čtvrtek budou mrazíky, jak ve 2 metrech, tak i při zemi, nejčetnější, na leckterých vozidlech se tak uvelebí krystalky ledu. Navíc budou dobré podmínky pro tvorbu mlh. S chladnějšími vstupy do nových dnů bude nutné počítat i v dnech dalších, a to především na západě.

Zdroj: Kamil Sojka.