Homepage»Informace o počasí»V Dubaji využili drony k vyvolání deště

V Dubaji využili drony k vyvolání deště

Pondělí 26.července 2021 v 11:06h Přečteno: 2057 x

Ve Spojených arabských emirátech spadne v průměru pouze 10 centimetrů srážek za rok. Teploty v zemi přitom obvykle vystoupají až k 50 stupňům Celsia. Země Blízkého východu si tak pomáhá tzv. umělou infekcí oblaků – doslova donutí mraky k dešti pomocí světlic obsahující různé soli. A nově se k tomu chystá využít i drony, kteří by do oblak vysílaly elektrický náboj.

 

Technologie umělé infekce oblak, kterou využívá více než padesát zemí na světě, spočívá v tom, že letadla nesou speciální světlice obsahující různé soli, jako jodid stříbrný nebo chlorid sodný či draselný. Ty pak následně vypouští do existujících mraků. Voda, která tvoří mraky, totiž potřebuje kondenzační jádra, aby se začala shlukovat do kapek, které by pak spadly na zem.

 

Kolem této technologie však panují podezření, že tato umělá změna počasí může mít i katastrofický dopad v podobě extrémního počasí a náhlého propadu teplot. Kromě toho jsou obavy z dopadu chemikálií na životní prostředí, zejména na zemědělskou půdu. Soli, které se pro infikování oblak využívají, jsou však v nízkých koncentracích. Podle odborníků by tak neměly mít negativní dopad.

 

Nákladná praktika umělé infekce oblaků je pro pouštní zemi jako Spojené arabské emiráty nutností. Země navíc investuje miliony dolarů do různých projektů na dodávky vody. Nedávno informovala o tom, že financuje projekt, který umožní dronům ovládat počasí. Jde o projekt anglické Univerzity v Readingu, na který země přispěla v přepočtu 33 milionů korun.

 

Drony ovládající déšť by do oblak vysílaly elektrický náboj, který by přitahoval částice vody a vytvářel větší kapky. Keri Nicoll, jedna z hlavních pracovnic projektů, uvedla, že cílem je vytvořit dostatečně velké kapky vody, které by se v pouštních vedrech nevypařily, ale dopadly až na povrch země.

 

První městem, ve kterém byla tato technika úspěšně vyzkoušena, byla Dubai. Poté následovaly i další oblasti v zemi, ve kterých drony údajně fungovaly tak dobře, že muselo být vydáno varování před špatným počasím.

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.