Homepage»Informace o počasí»V pondělí nám začala astronomická zima

V pondělí nám začala astronomická zima

Pondělí 21.prosince 2020 v 15:57h Přečteno: 390 x

V pondělí 21. prosince v 11:02 hodin středoevropského času (tedy v 10:02 UTC) začíná astronomická zima. V tento okamžik Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosahuje nejjižnějšího bodu, dosáhlo až nad obratník Kozoroha, a začíná se vracet na sever. Na jižní polokouli naopak začíná astronomické léto. Na severní polokouli je tento den nejkratší v roce, na jižní naopak nejdelší. Na sever od severního polárního kruhu je polární noc, na jihu od jižního polárního kruhu je naopak polární den. Na jižním pólu je Slunce celý den ve výšce 23,4° nad obzorem, což je o něco výš, než kolik u nás bude přímo v poledne.

Přesná výška Slunce nad obzorem i délka dne i v rámci České republiky záleží na přesné poloze. Například maximální výška Slunce nad obzorem dnes v poledne bude v Praze 16,5° nad obzorem, ve Vyšším Brodě 17,9° a ve Šluknově 15,9°. Délka dne ve Vyšším Brodě bude dnes 8 hodin a 16 minut, zatímco na severu ve Šluknově jen 7 hodin a 55 minut. Délka dne přesně 8 hodin je zhruba v zeměpisné šířce, kde je Chomutov, Roudnice nad Labem nebo Mladá Boleslav.

Ode dneška se již bude noc zkracovat a den prodlužovat (na Nový rok o slepiší krok), ale radiační bilance na severní části severní polokoule bude nadále záporná, a proto se celková průměrná teplota bude snižovat, zima teprve začíná. Což se týká větší části severní polokoule jako celku, lokální výkyvy se samozřejmě vyskytovat budou.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.