Homepage»Informace o počasí»V pondělí se připravte na pozorování zatmění Měsíce

V pondělí se připravte na pozorování zatmění Měsíce

Pátek 13.května 2022 v 14:25h Přečteno: 1556 x

V pondělí 16. května v časných ranních hodinách nastane zatmění měsíce. Zčásti bude viditelné i z Česka a Slovenska během svítání nad jihozápadním obzorem. Zcela pozorovatelné pak bude v západní Evropě, Atlantiku, ze severní a jižní Ameriky a části Pacifiku.

Nejlepší podmínky pro sledování budou v jižní Americe, kde by úkaz podle vědců mohl být ovlivněn prachem ze sopky Tonga. Sopečný popel, který stále cirkuluje vysoko v atmosféře, způsobuje, že jsou na jižní polokouli každý den pozorovatelné syté karmínové soumraky a rozbřesky.

V Česku začne první část zatmění v pondělí 16.5. ráno ve 3:32 ráno. Druhá část, známá jako částečné zatmění, začne v pondělí 16.5. ve 4:27 ráno, zatímco úplné zatmění začne v 5:29. V té době by se již Měsíc měl zbarvit do pěkného oranžového odstínu. Maximální fázi zatmění, která začne 16. května v 6:11 hodin, bohužel neuvidíme, protože v té době už bude Měsíc pod obzorem.

V rámci Evropy fázi úplného zatmění uvidí na ještě tmavé obloze na západě Francie, ve Španělsku, v Portugalsku nebo na přidružených ostrovech v Atlantiku.

Úkaz bude za dobrého počasí dobře vidět i pouhým okem. Stačí jasná obloha nad jihozápadním obzorem a místo s nerušeným výhledem k jihozápadnímu obzoru, nejlépe na vysokém kopci, protože úkaz bude probíhat velmi nízko nad obzorem.

Další zatmění Měsíce viditelné z Česka a Slovenska nastane na státní svátek 28. října 2023 v pozdních večerních hodinách a bude rovněž částečné. Úplného zatmění Měsíce viditelného z Česka i Slovenska se dočkáme až 7. září 2025.

 


  Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

  Půjčka COFIDIS se zcela přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

  S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!

Zdroj: redakce e-pocasi.cz.