Homepage»Informace o počasí»V září 2021 měla cirkulace mezi Amerikou a Evropou převážně smíšený charakter

V září 2021 měla cirkulace mezi Amerikou a Evropou převážně smíšený charakter

Středa 27.října 2021 v 06:28h Přečteno: 829 x

Dominantním tlakovým útvarem nad Evropu byla v první dekádě mohutná tlaková výše, jejíž střed se přesouval z prostoru mezi Britskými ostrovy a Islandem přes jižní Skandinávii nad jižní Evropu. Jen přechodně na východním a západním okraji kontinentu počasí ovlivňovala tlaková níže. V závěru dekády její vliv slábnul a v západní Evropě začala počasí ovlivňovat tlaková níže. Proudění bylo v první dekádě meridionální.

V druhé dekádě postupovaly z Atlantiku do Evropy ne příliš hluboké tlakové níže, které byly střídány výběžky vyššího tlaku vzduchu případně nevýrazným tlakovým polem vyššího tlaku vzduchu. Do proudění v severním Atlantiku také zasáhla tlaková níže Larry, která se pozvolna v prostoru Islandu rozpadala. Azorská tlaková výše byla zpočátku blíže amerického kontinentu, ale během dekády se rozšiřovala na východ. Nad Evropou i nadále převládal cyklonální charakter počasí, v závěru dekády začala počasí v severní a severovýchodní Evropě ovlivňovat tlaková výše. Charakter proudění byl zonálně-meridionální a frontální zóna probíhala nejčastěji mezi 45. a 55. rovnoběžkou.

V první polovině třetí dekády byla řídícím tlakovým útvarem azorská tlaková výše, která se začala vysouvat více k severu a svým výběžkem rozšiřovat i do střední Evropy. Tlakové níže postupovaly v severním Atlantiku přes Skandinávii a dále na jihovýchod do východní Evropy, i přesto se poté výběžek tlakové výše rozšířil i do severovýchodní Evropy. Zároveň se nad Norským mořem prohlubovala tlaková níže, která postupně začala svou brázdou přechodně ovlivňovat počasí v západní a střední Evropě. Charakter proudění byl zonálně-meridionální. Frontální zóna probíhala nejprve kolem 65. rovnoběžky, v závěru měsíce kolem 50 ° severní šířky.

Zdroj: infomet.cz.