Homepage»Informace o počasí»Vědci našli způsob, jak ovládat počasí

Vědci našli způsob, jak ovládat počasí

Středa 13.dubna 2022 v 09:17h Přečteno: 2358 x

Tým vědců z japonského centra RIKEN objevil experimentální způsob, jak ovládat samotné počasí pomocí konceptu teorie chaosu. Může to znít jako scéna ze sci-fi filmu, ale jde o opravdový recenzovaný výzkum.

Předchozí pokusy o ovládání počasí skončily jen s minimálním úspěchem. V současné době lze velké dešťové mraky řídit pomocí metody cloud seeding a vyvolat srážky. Tým RIKEN však hovoří o zcela jiné úrovni kontroly. Podle výzkumné zprávy týmu bychom mohli ovládat počasí v rámci jeho přirozené proměnlivosti a napomáhat lidským aktivitám, například posunutím místa extrémního deště, abychom se vyhnuli katastrofám, aniž by to mělo vedlejší vliv na globální klima.

U extrémního počasí, které se v rámci přirozených změn vyskytuje chaoticky, řízení chaosu naznačuje, že vhodné nekonečně malé poruchy přirozené atmosféry dokážou změnit dráhu atmosférické dynamiky žádoucím směrem. Pokud jsou vhodné nekonečně malé poruchy v našich technických možnostech, mohli bychom toto řízení aplikovat v reálném světě. Abychom si udělali představu o tom, jak obtížné je "řízení chaosu", o kterém tito výzkumníci hovoří, musíme použít takovou matematiku, kterou zvládají pouze superpočítače.

V současné době meteorologové využívají k předpovídání počasí nejmodernější technologie, jako je umělá inteligence a kvantové počítače. Ale i při nejlepší snaze je to stále velmi obtížné. Podle amerického Národního úřadu pro oceánografii a atmosféru je sedmidenní předpověď přesně odhadnuta přibližně v 80 % případů. Pětidenní předpověď pak přibližně v 90 % případů. Desetidenní nebo delší předpověď je však správná jen v polovině případů.

Jak nám tedy má teorie chaosu poskytnout lepší šance na změnu počasí?

Efekt motýlích křídel, objevený Lorenzem v 60. letech 20. století, je jev, kdy nekonečně malá porucha, jako například "motýl mávající křídly v Brazílii", způsobí velký následek, jako například "tornádo v Texasu".

Tato extrémní citlivost přináší chaotické chování a vnitřní omezení předvídatelnosti, ale také nám umožňuje navrhnout účinné řízení. To znamená, že bychom mohli využít "motýlího efektu" a navrhnout účinné řízení pomocí série nekonečně malých zásahů vedoucích k požadované změně.

Výzkumníci v podstatě vytvořili komplexní simulace počasí a poté identifikovali konkrétní teplotní okna, ve kterých by aplikace umělých teplotních výkyvů mohla ovlivnit konečný výsledek místního systému počasí. Namísto změny klimatu by vědci v podstatě jen přepnuli dostatečný počet spínačů - nebo chcete-li, přiměli by dostatečný počet motýlů, aby mávali křídly jiným směrem - uvnitř místního systému počasí, aby ho přiměli udělat něco předvídatelného.

To by mohlo pomoci přesunout systémy tornád, tajfunů nebo nebezpečných bouří mimo oblasti, kde mají dopad na lidi, nebo dokonce pomoci zmírnit sucha a jiné dlouhodobé abnormální výkyvy počasí.

Tým se však velmi obává možných důsledků ovládání počasí pomocí teorie chaosu. Nemohou totiž být příliš opatrní ohledně možných vedlejších účinků a musí zvážit a řešit všechny možné důsledky. Naštěstí pro nás všechny tým RIKEN nemění počasí v reálném světě. Zatím všechny jejich experimenty probíhaly v superpočítačových simulacích.


Zdroj: The Next Web.