Homepage»Informace o počasí»Víkend bude na horách příjemně zimní

Víkend bude na horách příjemně zimní

Pátek 25.února 2022 v 18:54h Přečteno: 825 x

Sněhové podmínky jsou ve všech hlavních horských střediscích velmi dobé. Výjimkou jsou jen nízko položené oblasti Šumavy, Krušných hor a Beskyd, kde místy leží již jen nesouvislá vrstva sněhu. Ve skiareálech ale navíc pomáhá i technický sníh, takže stav sjezdovek v českých horách bude v následujících dnech v podstatě ideální. Navíc na víkend konečně trochu zeslábne vítr a občas zasvítí i slunce.

Po přechodu studené fronty začíná během pátečního dne na naše území znovu proudit chladnější vzduch od severozápadu. Již v průběhu noci ze čtvrtka na pátek začaly od západu přecházet na horách srážky dešťové ve sněhové. V pátek ráno leželo na Šumavě nejčastěji od 20 do 50 cm a na pohraničním hřebeni 90 až 180 cm sněhu, v Krušných horách v polohách nad 800 m n. m. nejčastěji od 15 do 40 cm a na hřebeni okolo 75 cm, v Jizerských horách od 40 do 100 cm, v Krkonoších od 40 až 80 cm a na hřebeni 120 až 180 cm, v Orlických horách 20 až 70 cm a na hřebeni i více, v Jeseníkách 20 až 60 cm a na hřebeni od 80 až do 150 cm, v Beskydech od nesouvislé pokrývky do 35 cm, na hřebenech více a na Lysé hoře až 95 cm. V ostatních nižších pohořích se vyskytuje od nesouvislé pokrývky do 10 cm sněhu.

V průběhu pátečního dne bude na horách převažovat proměnlivá oblačnost a budou se vyskytovat sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Teploty budou okolo nuly, nebo ve vyšších horských polohách mírně pod nulou. Také v sobotu bude na horách převažovat velká oblačnost a budou se ještě vyskytovat místní sněhové přeháňky nebo sněžení. V neděli již budou sněhové srážky spíše jen ojedinělé a oblačnost se začne místy protrhávat a zasvítí tak i sluníčko. Po oba víkendové dny budou ranní teploty pod bodem mrazu a odpolední okolo nuly nebo slabě pod nulou.

Také v úvodu příštího týdne bude pokračovat chladnější ráz počasí. Bude k nám kolem tlakové výše proudit chladný vzduch od severovýchodu a postupně se ještě více prosadí tlaková výše a s ní i slunečné počasí. Noční a ranní teploty budou bezpečně pod nulou, při uklidnění větru a delším vyjasnění i výrazně a denní teploty budou okolo nuly a na hřebenech hor zůstanou pod nulou. Výška sněhové pokrývky se tak nebude od neděle až do poloviny příštího týdne výrazněji měnit.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.