Homepage»Informace o počasí»Víkend bude na horách zimní, obleva dorazí během úterý

Víkend bude na horách zimní, obleva dorazí během úterý

Pátek 6.března 2020 v 16:35h Přečteno: 565 x

Od minulého týdne se sněhová situace v lyžařských střediscích příliš nezměnila. Stále platí, že v níže položených lokalitách mnoho přírodního sněhu neleží. Většinou pouze od nesouvislé pokrývky do 10 cm. Tyto hodnoty platí ve většině našich pohoří i pro polohy do 1000 metrů nad mořem. Lepší situace je ve střediskách v Jizerských horách a Krkonoších, kde leží 10 až 40 cm. Sněhová situace se v posledních týdnu zlepšila na hřebenech hor, kde leží 20 — 50 cm v Krušných a Orlických horách, do 100 cm v Jizerských horách, Jeseníkách a Beskydech až po 120 až 170 cm na hraničním hřebeni Šumavy a Krkonoš.

Už během čtvrtečního večera a noci na pátek začne naše území ovlivňovat další frontální systém, na kterém se přidají srážky, které budou pokračovat i v dalších dnech. Na hřebenech severních hor budou převážně sněhové a připadne tam tak další významnější množství sněhu. V nižších horských polohách na severovýchodě našeho území se během pátku přechodně vyskytne i déšť, ale jinak bude také většinou sněžit. Nejtepleji bude na horách na jihu a západě našeho území, kde půjde s výjimkou hraničního hřebene nejčastěji o srážky dešťové nebo smíšené a v průběhu pátečního dne a v sobotu také sněhové.

Oba dva víkendové dny tak budou tentokrát na horách zimní. V sobotu bude převažovat velká oblačnost s občasným sněžením a teplotou okolo nuly nebo slabě pod nulou. V neděli srážky ustanou, uklidní se vítr a místy se ukáže i sluníčko. Ranní teploty budou pod nulou a odpolední se budou pohybovat okolo nuly nebo slabě nad nulou. Zejména na severních horách tak budou podmínky pro zimní sporty velmi příznivé.

Již během pondělí se začne postupně oteplovat a další výraznější obleva dorazí na naše hory pravděpodobně v průběhu úterního dne. Jak výrazná a dlouhá bude, to si napíšeme v polovině příštího týdne.

Pohled na Studniční horu a Luční boudu z webové kamery HDcam Sněžka, zdroj: Humlnet.cz
Pohled na Studniční horu a Luční boudu z webové kamery HDcam Sněžka, zdroj: Humlnet.cz

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Martin Pecha, Tomáš Fryč).