Homepage»Informace o počasí»Voda v přehradách se postupně otepluje, dosahuje až 9°C

Voda v přehradách se postupně otepluje, dosahuje až 9°C

Pátek 15.dubna 2022 v 10:36h Přečteno: 1793 x

Jaro je tady, a po sněhových přeháňkách minulého týdne se objevilo i teplejší slunečné počasí lákající ke koupání. Při slunečním svitu a slabším větru už je na břehu docela příjemně, i když teploty ještě nejsou úplně letní, a tak se podíváme, jak to vypadá ve vodě. Ta ještě nějak extra teplá není, ale teplota vody postupně stoupá.

Podle údajů Povodí Ohře teplota vody v přehradě Nechranice je kolem 9 °C. Podle informací Povodí Moravy teplota vody v přehradách Nové Mlýny I-III a Letovice dosahuje 8 °C.

Průběh teploty vody v přehradě Nechranice v roce 2021 až do 12. 4. 2022

Přehrada Jesenice u Chebu, přehrada v Brně a přehrada Slapy mají teplotu vody kolem 7 °C. Dále pak přehrada v Jablonci nad Nisou, Rozkoš u České Skalice, Seč u Chrudimi, Žermanice, Vranov nad Dyjí a Orlík uvádějí teplotu vody kolem 6 °C. Přehrada Slezská Harta uvádí teplotu vody 4 °C.

Údaje jsou převzaty z internetových stránek Povodí Ohře, Povodí Labe, Povodí Moravy a Povodí Odry. Bohužel na stránkách Povodí Vltavy aktuální údaje nejsou k dispozici, takže částečné údaje z Vltavy jsou převzaty ze stránek obce Slapy a Labsko-vltavského dopravního informačního systému.

Podle informací nezávislých na podnicích Povodí teplota vody v nádrži Barbora v okrese Teplice dnes byla 8 °C.

Podle informací ČHMÚ teplota vody ve vodních tocích ČR je většinou kolem 7 až 9 °C, na jižní Moravě až 10 °C, některé toky tekoucí z Krkonoš a Jizerských hor, například Smědá, Lužická Nisa, Jizera nebo horní Labe, mají teplotu vody kolem 6 °C. Malé vodní toky v horských oblastech jsou o něco chladnější, kolem 3 až 6 °C.

Teď kolem poloviny dubna už se může vyskytovat teplé slunečné počasí, při kterém už se dá vyhřívat na sluníčku na březích koupališť. Teplota vody zatím ještě není vhodná pro každého, ale zkušenosti ukazují, že v dubnu už stačí několik teplých slunečných dnů a teplota vody může jít velmi rychle nahoru. A za dva a půl týdne, od 1. května, se obvykle otvírají i některá oficiální venkovní koupaliště. Ale pozor, je duben, charakterizovaný aprílovým počasím, takže teplé dny mohou být opět vystřídány sněhovými přeháňkami.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.