Homepage»Informace o počasí»Za uplynulý týden napršelo od 0 mm až po 124 mm srážek

Za uplynulý týden napršelo od 0 mm až po 124 mm srážek

Pondělí 4.června 2018 v 13:56h Přečteno: 2739 x

V uplynulém týdnu se v každém dni minimálně na desetině území objevily přeháňky nebo bouřky. Nejčetnější byly v pátek (zasáhly 77 % území), v úterý (51 % území) a v sobotu (40 % území). Zároveň se v každém dni ojediněle vyskytla i silná bouřka, při které někde spadlo přes 30 mm. Ve středu, v pátek, v sobotu a v neděli se navíc vyskytla aspoň jedna velmi silná bouřka, při které spadlo i přes 50 mm.

Radarové odhady týdenních srážkových úhrnů od 28. května 8 hod. do 4. června 8 hod. SELČ. Zdroj: ČHMÚ
Radarové odhady týdenních srážkových úhrnů od 28. května 8 hod. do 4. června 8 hod. SELČ. Zdroj: ČHMÚ

Nejvyšší denní srážkový úhrn zaznamenala v sobotu stanice Vlčovice v okrese Nový Jičín asi 4 km východně od Kopřivnice (88,6 mm). Právě tato stanice zaznamenala i nejvyšší týdenní srážkový úhrn. V Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje mělo 9 stanic týdenní úhrn srážek přes 100 mm.

Desetina ČHMÚ stanic v ČR měla týdenní úhrn srážek vyšší než 41 mm, ale polovina stanic nižší než 12 mm. Desetina stanic pak měla týdenní úhrn 1 mm nebo méně a na 19 stanicích nespadla v průběhu celého týdne ani kapka. Taková místa byla hlavně v Ústeckém, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze. Beze srážek zůstaly např. stanice Mimoň, Praha (Horní Počernice), Tábor (Náchod), Bechyně nebo Dolní Věstonice.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.