Homepage»Informace o počasí»Začíná astronomický podzim

Začíná astronomický podzim

Středa 22.září 2021 v 17:59h Přečteno: 702 x

Dne 22. září 2021 v 21:21 hodin letního času začíná astronomický podzim. Toho dne Slunce při svém zdánlivém pohybu po obloze překračuje rovník a stěhuje se na jižní polokouli. Jde o okamžik podzimní rovnodennosti. V této době dochází k nejrychlejšímu zkracování dne a prodlužování noci a také k posunu zdánlivé dráhy Slunce po obloze. Dochází k rychlému poklesu množství slunečního záření dopadajícího na severní polokouli, což vede k ochlazování. Ale v důsledku tepelné setrvačnosti atmosféry, zemského povrchu i oceánů je v této době ještě výrazně tepleji než při stejné délce dne při jarní rovnodennosti.

Někdy se uvádí, že v den rovnodennosti je den stejně dlouhý jako noc. Když se však podíváme na tabulku východů a západů Slunce, uvidíme, že čas od východu do západu Slunce je zhruba o 20 minut delší než čas od západu do východu Slunce. To je ovlivněno refrakcí, která způsobuje, že Slunce na horizontu vidíme asi o 35 úhlových minut výš, než je, a že ho tedy vidíme i tehdy, když je ve skutečnosti pod obzorem.

Dnes v den rovnodennosti byl maximální výška Slunce nad obzorem v Praze 40° nad obzorem, ve Šluknově 39,1° a ve Vyšším Brodě 41,5°. Maximální výška Slunce nad obzorem klesá každý den téměř o o 0,4°; takže například v již zmíněné Praze byla včerejší maximální výška Slunce 40,4°, zítřejší již jen 39,7° a pozítří 39,3°. Vzhledem k tomu, že úhlový průměr Slunce je 32 úhlových minut, tedy 0,53°, to znamená, že zdánlivá dráha Slunce po obloze ve dvou po sobě následujících dnech se trochu překrývá, ale dráha Slunce s jeho dráhou o dva dny později se již nepřekrývá.

V tomto období se i nejrychleji zkracuje den a prodlužuje noc. Den se zkracuje o 3 až 4 minuty za den, takže například v České Třebové, kde dnes měl den 12 hodin a 11 minut, byl včera den od východu do západu Slunce dlouhý 12 hodin a 15 minut, zítra bude mít 12 hodin a 8 minut a pozítří 12 hodin a 4 minuty. Takže ještě i pozítří, dva dny po rovnodennosti, bude ještě den delší než noc.

Zdroj: Infomet.cz, ČHMÚ.