Homepage»Informace o počasí»Zemětřesení o síle 3,9 zasáhlo v Chorvatsku okolí města Sisak

Zemětřesení o síle 3,9 zasáhlo v Chorvatsku okolí města Sisak

Úterý 9.března 2021 v 10:16h Přečteno: 767 x

Zemětřesení o síle 3,9 Richterovy stupnice zasáhlo v noci na úterý oblast v okolí chorvatského města Sisak ležícího přibližně 57 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu. Informovala o tom agentura Hana s odvoláním na Evropsko-středomořské seizmologické centrum (EMSC).

Epicentrum zemětřesení se nacházelo 14 kilometrů jihovýchodně od Sisaku v hloubce dvou kilometrů. Otřesy cítily na území Sisacko-moslavinské župy.

Zemětřesení o síle 6,4 zasáhlo 29. prosince minulého roku okolí chorvatského města Petrinja, které leží ve vnitrozemí. Neštěstí si tehdy vyžádalo sedm obětí a způsobilo rozsáhlé škody.

Zhruba tři měsíce po katastrofě se nejpostiženější oblasti stále potýkají s následky zkázy způsobené otřesy půdy. Mnoho domů v hlavním městě regionu Petrinji je stále v troskách či jsou poloopuštěné. Místní znervózňují občasné následné otřesy, z nichž některé byly silnější než čtyři stupně. V této krajině se navíc po zemětřesení objevují desítky kruhových propadlin nejrůznějších velikosti. Vědci se teď sjíždějí do vesnice Mečenčani a dalších obcí v řídce osídlené oblasti, aby tyto geologické útvary řádně prozkoumali.

Dvě mírné zemětřesení o síle 3,7 a 3,3 byly zaznamenány v okolí Petrinje i 13. února. Další zemětřesení zasáhlo 21. ledna okolí města Zadar, které leží na jihu země při pobřeží Jadranského moře.

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.