Homepage»Informace o počasí»Zima na horách začíná

Zima na horách začíná

Pátek 26.listopadu 2021 v 08:41h Přečteno: 1055 x

Inverzní počasí z posledních dnů, kdy se sluníčko často objevovalo pouze na hřebenech hor, dnešním dnem končí a od zítřka začne na horách převažovat zimní ráz počasí. Na horách na Moravě zítra nasněží, na hřebenech Beskyd až 20 cm sněhu, a sníh může napadnout i na horách v jihovýchodní polovině Čech. Další sněhové srážky se pak začnou vyskytovat zhruba od noci na neděli a sněhová pokrývka se postupně vytvoří ve všech našich pohořích.

Už v průběhu pátečního dne se od jihu až jihovýchodu začnou nad východní polovinu našeho území nasouvat srážky, které budou na horách a postupně i ve středních a nižších polohách sněhové. Na horách na Moravě očekáváme nejčastěji 10 až 20 centimetrů nového sněhu. Otázkou je, kolik sněhu napadne na Českomoravské vrchovině, v Orlických horách, Novohradských horách a ve východních Krkonoších. Na ostatních horách v Čechách se bude nejčastěji jednat maximálně o poprašek až několik centimetrů sněhu. Více v článku zde.

Také v sobotu bude převládat velká oblačnost a místy se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, a to opět především ve východní polovině území, kde tak může na horách připadnout opět několik centimetrů sněhu. Od noci na neděli se postupně začnou vyskytovat sněhové srážky i na horách v Čechách, ale v neděli a v noci na pondělí je pravděpodobná další výraznější srážková epizoda spíše ve východní polovině území. V samém úvodu příštího týdne by tak mělo více sněhu ležet ve východní polovině území, kde už možná na některých místech půjdou vytáhnout i běžky.

V pondělí a v úterý bude převládat chladné a postupně i vlhké severozápadní proudění, které přinese sněhové přeháňky a na severozápadní návětří našich hor přechodně i trvalejší sněžení. V noci na středu a ve středu začne naše území přecházet frontální systém. Na jeho teplé frontě začne sněžit, ale s postupným oteplováním bude sněžení pravděpodobně zůstávat pouze ve vyšších horských polohách či na hřebeni hor. Tepleji pravděpodobně bude v jihozápadní polovině Čech, kde jsou tak pravděpodobnější dešťové srážky přechodně i na horách a chladněji zůstane v severovýchodní polovině území. Za studenou frontou tohoto systému se opět ochladí a sněžit bude ve všech horských polohách. Je tedy předpoklad, že zejména ve vyšších horských polohách a na hřebenech hor se vytvoří dostatečně vysoká pokrývka, která by následně mohla přečkat i přechodnou oblevu a zůstala by ležet jako základ pro zimní sezónu.

Jaký bude vývoj počasí od závěru příštího týdne je zatím poměrně nejasné. Upřesníme si jej zase pravděpodobně příští čtvrtek, nebo pátek, kdy se ozveme znovu a shrneme kolik sněhu kde napadlo a jaké podmínky pro zimní sporty v kterých horách panují.

Zdroj: infomet.cz.