Homepage»Informace o počasí»Zima se stále nevzdává, v Beskydech připadlo až 30 cm nového sněhu

Zima se stále nevzdává, v Beskydech připadlo až 30 cm nového sněhu

Středa 14.dubna 2021 v 20:04h Přečteno: 492 x

Za studenou frontou, která přešla v pondělí a v noci na úterý přes naše území východu se k nám vrátila zima. V uplynulém období sněžilo a dodnes sněží od středních poloh výše (tzn. cca. od 400 m n. m.). Ve středních a vyšších polohách se vytvořila slabá sněhová pokrývka (poprašek až 5 cm), která při kladných teplotách odtává. Vyšší vrstva sněhu leží v polohách do 800 m n. m. na severovýchodě území, zde místy kolem 10 cm. Nejvyšší sněhový přírůstek zaznamenaly horské oblasti, zejména Jeseníky a Beskydy, zde napadlo za uplynulých 24 hodin 10-30 cm nového sněhu. Maximum sněhu napadlo v Beskydech na Lysé hoře, kde meteorologové změřili 30 cm, celková výška k dnešnímu dni (14.4.) činí 84 cm, na sněhovém polštáři Velká Čantoryje leží vrstva sněhu o mocnosti kolem 25 cm V Jeseníkách na stanici Šerák napadlo 14 cm (73 cm), na stanici Dlouhé Stráně (sněhový polštář) 24 cm (32 cm).

Příliv chladného vzduchu od severu bude pokračovat i ve druhé půlce týdne. V období následujících dvou dnů, očekáváme, že by na horách na severu a severovýchodě území mělo připadnout dalších 10 — 40 cm, na návětří v nejvyšších partiích Jeseníků a Beskyd v extrému až 60 cm. Očekávané sněhové podmínky v těchto oblastech, tak budou patrně nejlepší z celého období letošní zimy.
K pozvolnému oteplování dojde až v průběhu víkendu, kdy sněhové srážky přejdou z poloh kolem 500 m n.m. na hřebeny hor (tzn. nad 1200 m n.m.).

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.