Homepage»Novinky na webu»Chtěli byste mít stále slunečno?

Chtěli byste mít stále slunečno?

Neděle 13.května 2018 v 06:00h Přečteno: 1524 x

Chcete se vydat na výlet, dovolenou, pracovat na zahradě, a podobně a nevíte, jaké rozmary počasí vás při tom mohou zastihnout? Při jeho současných výkyvech to může být kdykoliv cokoliv, ale přesto se lze připravit předem. Navštivte na svém počítači meteorologické webové stránky www.slunecno.cz, anebo ve svém chytrém mobilu verzi  m.slunecno.cz, a dovíte se vždy aktuální předpověď, která vám může být dobrým pomocníkem při vybírání termínu výše uvedených, či jiných – kupříkladu sportovních - aktivit.

Na těchto webech je možné sledovat předpovědi v České republice i v celém světě. K dispozici je více než 10,5 tisíce míst v ČR – můžete si tedy vyhledat předpověď počasí přímo pro vaše město, anebo pro destinaci, do níž se chcete vypravit.

Weby www.slunecno.cz a m.slunecno.cz používají ke svým předpovědím meteorologické údaje, poskytované orbitálními družicemi NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration, což znamená Národní úřad pro oceán a atmosféru). Dráha družic je volena tak, aby každý přelet nad určitou zeměpisnou šířkou probíhal vždy v přibližně stejném čase a aby roviny drah alespoň dvou družic spolu svíraly pravý úhel. Během přeletů družice stále skenují pás území o šíři 3000 kilometrů a získaná data vysílají na zem.

Webové stránky www.slunečno.cz používají vlastní model vývoje počasí a zaručují maximální odchylku 7,5 kilometru.

Zároveň je zde možné leccos se dovědět i o dalších družicích, třeba Eumetsat a Meteosat, anebo o funkcích domácích meteostanic. Mohlo by vás rovněž zaujmout, jak pracují modely počasí – náš Air.Slunečno nebo Aladin či Medard.

V rámci webu můžete využívat funkci Počasí na email, kdy vám v případě zájmu budou zasílány aktuální informace na váš e-mail  každý den, anebo jedenkrát týdně.

Ve funkci MeteoMenu si zkuste navolit předpovědi počasí pro rybáře, přehled počasí na našich horách, nebo přepnout na MeteoAktuality, které vás jistě zaujmou svým podrobným popisem vývoje počasí – pohybu tlakové výše či níže, brázd nízkého a vysokého tlaku vzduchu, přechodu studené fronty nebo srážkových úhrnů.

Dalšími položkami v MeteoMenu, které vám mohou prospět svými informacemi, jsou předpovědi:

  • srážek
  • větru
  • teploty
  • oblačnosti
  • bio předpovědi
  • výstražné informace

Nahlížet můžete i do Online Meteoradaru ČR, který vám poskytne například aktuální data vývoje bouřek nebo srážek; anebo do Meteoradaru Evropa, v němž je možné sledovat aktuální radarové snímky z celé Evropy.

Zajímavý by pro vás mohl být i Lunární kalendář s rozpisem všech měsíčních fází na celý rok a s měsíčními podobami při střídání jednotlivých fázích - je jich celkem osm.

Prostřednictvím webových stránek www.slunecno.cz a m.slunecno.cz můžete využívat i online webkamery a nahlédnout tak na spoustu míst v republice. Stačí, když si vyberete lokalitu a hned uvidíte, jaké je tam počasí a co se tam děje.

Máte-li sami venkovní webkameru a chtěli byste se o ni podělit, lze ji snadno vložit na stránky kliknutím na „Přidat kameru“. Pak už se mohou i ostatní dovědět info z vámi vybrané oblasti.

Mimo jiné si na webu můžete přečíst aktuální zpravodajství o počasí v ČR i ve světě, prohlédnout si řadu fotografií a zároveň přidat do tematicky rozdělené galerie i vlastní fotky, týkající se počasí.

Anebo se připojte ke komunitě Počasí Slunečno.cz na Facebooku.

TEĎ UŽ VĚŘÍTE, ŽE MŮŽETE MÍT SLUNEČNO NEUSTÁLE?

Zdroj: PR článek.