Homepage»Novinky na webu»Chystáte se do Alp? Přečtěte si, na jaké počasí se připravit

Chystáte se do Alp? Přečtěte si, na jaké počasí se připravit

Čtvrtek 1.února 2018 v 09:33h Přečteno: 2799 x

Lyžovačka v Alpách patří k nejlepším sportovním zážitkům. Ale vyplatí se tam zavítat i z jiných důvodů, protože v malebném prostředí velehor přijdete na úplně jiné myšlenky. Otázkou je, na jaké počasí se připravit. Není tajemstvím, že v tomto směru tápou i zkušení meteorologové. Situace se může změnit během několika desítek minut.

Pokud jste nikdy v Alpách nebyli, pak nemáte ani tušení, co se může odehrát na obloze. Stoprocentně se spoléhat na předpověď počasí je proto mírně řečeno naivní. Nicméně jsou určité jevy, které lze za určitých okolností předpokládat. Jedná se o tzv. singularity – periody s typickým počasím.

Pod pojmem singularity si můžete představit jednotlivá roční období, pro které jsou charakteristické určité rázy počasí. Například suchá a chladná období před vánočními svátky a v druhé polovině ledna. K oblevám v Alpách dochází okolo Vánoc a v polovině ledna a února. Měli byste počítat také s tím, že ke konci zimy dochází k výraznému prodloužení dní a zvýšení průměrné teploty.

Nulová izoterma (tzn. hranice nulové teploty) připadá na prostředek března v nadmořské výšce 1 250 m a o měsíc později v nadmořské výšce 1 900 m. Počítejte však s tím, že hranice nulové teploty nikdy nestoupá stabilně – v mezidobí oblev a srážek může během dvou, až tří dní klesnout i o více než 1000 m.

Výše uvedené informace tak nahrávají vysoko položeným střediskům v nadmořské výšce nad 2 500 m. Ale i zde vás může počasí zradit. Arktický vzduch či přechod front způsobí pokles teploty na méně než -15 °C, a v horším případě se k mrazům přidá nesnesitelný vítr. Měli byste se proto raději ubytovat ve středisku položeném v nižší nadmořské výšce? Pak ale hrozí, že si na počátku jara na rozteklém sněhu moc dobře nezalyžujete.

Zkušení vyznavači lyžování v Alpách proto obvykle volí střediska s minimálním převýšením 1 000 m. Ideálně pak místa, kde lze střídat různé typy terénů. Případně kombinace běžných areálů a ledovců.

Navíc nejsou Alpy jako Alpy. V jednotlivých oblastech panují značné klimatické rozdíly, což lze vidět například na rozdílech ročního úhrnu srážek. Zatímco v oblasti střední Wallis ve Švýcarsku napadne ročně cca 500 mm srážek, ve slovinských Julských Alpách pak cca 2 500 mm. Obecně je počasí stabilnější v jižní části, kde zároveň panují i o něco vyšší teploty.

Pokud netušíte, v jakém období se do Alp vydat, přizpůsobte se aktuálnímu stavu počasí. Cestovní pojištění online si můžete sjednat kdykoliv, třeba jen pár minut před odjezdem.

Co dodat na závěr? Přijměte fakt, že počasí v Alpách nelze stoprocentně předvídat. Buďte proto vždy připraveni na náhlou změnu situace, a v každém případě si sjednejte kvalitní pojištění do zahraničí. Protože člověk si nikdy nemůže být jistý, do jaké šlamastiky ho mohou dostat špatné povětrnostní podmínky.

Zdroj: PR článek.