Homepage»Novinky na webu»Energetický fond DRFG začne s miliardovým portfoliem

Energetický fond DRFG začne s miliardovým portfoliem

Pátek 10.listopadu 2017 v 09:45h Přečteno: 2377 x

Oblast energetiky investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka chystá velkou novinku. Jedná se o založení energetického fondu. Tím ale činnost skupiny v energetickém sektoru nekončí.

„Rozhodnuti založit energetický fond se často ozývalo v mnoha diskuzích v rámci skupiny DRFG. Pro jeho založení jsme ale potřebovali vlastnit, nebo jiným způsobem kontrolovat, dostatečně velké a kvalitní portfolio, které by měl fond možnost nakupovat,“ vysvětluje Pavel Svoreň, ten je v rámci investiční skupiny Davida Rusňáka klíčovou osobou na poli energetiky.

Pro první rok a půl fungování tohoto fondu bude mít skupina připraveno k nákupu 5 fotovoltaických elektráren, jejichž hodnota se pohybuje kolem 1,9 miliard korun.

Solarní panely - pixabay.com/cs/

Solární energie je konzervativní a stabilní investice

Fond se tedy zaměří na solární energii. „Po rozhodnutí Evropské komise týkajících se notifikací pro tyto zdroje a potvrzení schématu podpory jako standardní a v souladu s unijní legislativou, považujeme investici do solární energetiky jako konzervativní a stabilní,“ vysvětluje Pavel Svoreň

Kromě evropských standardů nahrává solární energii také fakt, že výnosnost fotovoltaické elektrárny může ovlivnit jen minimum aspektů a náklady na provoz jsou téměř nulové.

Výnosy poté ovlivňuje míra slunečního záření. Skupina při zakládání fondu ohledně zhodnocování aktiv počítá s podprůměrným osvitem, ale za poslední roky se ukazuje, že vždy osvit dosahuje lepších výsledků.

Pro založení takového fondu je třeba nejprve nasednout do letadla. Má svůj domicil totiž mimo Českou republiku v Lichtenštejnsku, stejně jako i ostatní fondy skupiny DRFG. Fond je svou formou připraven pro kvalifikované investory. Nebude tedy přístupný široké veřejnosti.

Teplárna Šternberg roste

Další aktivitou skupiny Davida Rusňáka je provoz Teplárny Šternberg. Teplárna vlastní veškeré licence a dokumentaci potřebnou k provozu a 100% uspokojuje poptávku po teple všech smluvních partnerů.

Do budoucna chce David Rusňák se svou skupinou stabilizovat výrobu elektrické energie na maximálních možných parametrech. Také by skupina ráda uzavřela smlouvy s novými odběrateli tepla. Dalšími plány je optimalizace úspor, především v oblasti nákupu paliva.

Zdroj: PR článek.