Homepage»Novinky na webu»Jak nenaletět při žádosti o půjčku

Jak nenaletět při žádosti o půjčku

Úterý 6.února 2018 v 14:07h Přečteno: 1527 x

Získat půjčku může být poměrně složitý proces, srovnatelný možná s organizací velké svatby či studiem nějakého lehčího nástavbového oboru. Proto se podíváme aspoň na některá základní úskalí celého procesu.

Bankovní nebo nebankovní půjčku?

Bankovní sektor je považován za seriózní a bezpečný, nebankovní za zběsilé moře plné žraloků. Není to tak, v poslední době se stále zpřísňují zákony na ochranu klientů tak, aby se snížilo riziko, že se lidé dostanou do dluhových pastí apod. Přesto je jistá ostražitost na místě.

U bankovních půjček musíte doložit více dokumentů, schvalování je složitější. Výhodou je bezpečí důvěryhodných institucí a nižší úrok. Některé banky nabízejí stálým klientům výhodnější podmínky.

Získat nebankovní půjčku bývá jednodušší. Výhodou je, že tolik neprověřují registry, půjčku tak můžete získat i v případě, že jste se v minulosti opozdili se splácením. Nevýhodou jsou vyšší úroky a celkově méně přehledná situace na trhu nebankovních půjček. Proto je dobré si vámi vybrané nebankovní instituce dobře prověřit.

Kolik vás půjčka bude stát?

Základním orientačním měřítkem je samozřejmě výše úroku. Říkám „orientačním“, protože další věcí, která vás zajímá, jsou celkové náklady. Ty se skrývají pod tajuplnou zkratkou RPSN.  Jde o koeficient, který v sobě zahrnuje nejenom úroky, ale i ostatní roční náklady na úvěr, tedy poplatky např. za uzavření smlouvy, za vedení účtu, dále pojištění apod. Každý poskytovatel má povinnost tento údaj u své nabídky uvádět.

Čím nižší RPSN, tím výhodnější půjčka. Vidíte, není v tom nic složitého.

Tip: Recenze půjček vám mohou usnadnit život při výběru správné finanční instituce.

Mimořádnou splátku - ano či ne?

Další věcí, kterou je dobré si zjistit, je možnost mimořádné splátky. Proč vkládat mimořádnou splátku? Jak vám to pomůže?

Valná většina společností používá u půjček systém anuitního splácení – stejnou splátku po určité období. Ta se skládá ze dvou částí. Jedna část umořuje, tedy snižuje jistinu. To jest částku, kterou jste si reálně půjčili. Druhá část je úrok. Při počátečních splátkách je ta druhá část vysoká a jistina se umořuje pomaleji, a postupně v průběhu splácení se ta druhá část (úrok) snižuje.

Příklad: Půjčíte si 50 tis. Kč na 24 splátek s úrokem 9,7%, každý měsíc splácíte stejnou částku 2300,- Kč. Při první splátce činí úrok 404,- Kč a od jistiny se vám odečte 1896,- Kč. Při 23 splátce činí úrok 37,- Kč a od jistiny se vám odečte 2264,- Kč.

Co z toho plyne? Že čím dřív splatíte, či aspoň výrazně snížíte splácenou jistinu, tím víc na tom ušetříte. Ne každá společnost však takovou možnost nabízí a ne vždy je to v závislosti na poplatcích za takovou službu výhodné.

Mezi bankami i nebankovními institucemi existují velké rozdíly, některé nabízejí tuto možnost bezplatně, jiné pouze při doplacené celé částky, jiné si účtují poplatek za změnu smlouvy či sankci procentuálně odvozenou od výše nesplacené jistiny.

Kdo vám poradí, jakou společnost vybrat?

První volbou může být internet. Je snadno dostupný a pro rychlou orientaci postačí. Zvlášť u nebankovních společností je dobré přečíst si recenze, či ještě lépe si projít veřejné diskuse s ohlasy skutečných zákazníků. Některé internetové deníky občas publikují i aktuální srovnání různých společností mezi sebou.

Nezdráhejte se navštívit nezávislého finančního poradce. Ten se orientuje napříč finančním trhem a není motivován snahou prodat úvěr od konkrétní společnosti.

Pokud půjčkou chcete řešit krizovou životní situaci, není na škodu obrátit se i na bezplatnou občanskou poradnu. Na základě praktických zkušeností vám poradí a nastíní různé další možnosti, které by vás  třeba ani nenapadly.

Zdroj: Úvěro.cz

Zdroj: PR článek.