Jak správně skladovat ovoce a zeleninu na zimu, aby vydržely déle čerstvé
Skladování ovoce a zeleniny na zimu má svá pravidla, která bychom měli znát, pokud chceme, abychom je dokázali uchovat v co nejlepší kvalitě.
Ideální místo ke skladování
Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo pro jejich uskladnění. Místnost, kde ovoce a zeleninu skladujete, by měla být tmavá, s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a vlhkosti. Je však důležité dbát na to, že ovoce a zelenina preferují spíše sušší prostředí, v místnosti s příliš vysokou vlhkostí totiž podporujete jejich plesnivost.
Ideálním místem je samozřejmě sklep umístěný pod zemí, kde se drží přibližně stejná teplota během celého roku. Skvělé (byť trochu omezené) podmínky však můžete vytvořit i v domě bez sklepa, například v nevytápěné garáži či tmavém špajzu.
V prostorách, kde skladujete potraviny, by neměly být uložené nějaké chemikálie, jako například barvy, laky, benzin
Správné uskladnění
Úrodu bychom měli uskladnit ideálně v bedýnkách či přepravkách, jednotlivé kusy by se na sebe neměly moc mačkat. Praktické jsou například plastové přepravky, které jsou na rozdíl od dřevěných odolné vůči vlhkosti. Zeleninu ani ovoce byste také neměli nijak zvlášť omývat. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povrch, kterým se brání proti hnilobě. Ovoce zbavte především listů a zeleninu můžete od půdy očistit rukavicemi.
Důležité jsou také pravidelné kontroly, zda některé kusy neměknou či nehnijí. Ty je pak potřeba odstranit, aby se infekce nešířila dál.
Skladování ovoce
Ovoce, které se sklízí ještě před úplným dozráním, je potřeba udržovat ideálně při teplotě 3-6 °C a s dostatkem proudícího vzduchu. Tyto podmínky pomohou ovoci ke zdravému dozrání. Jednotlivé kusy by se také na sebe neměly mačkat. Rovněž by neměly být v příliš chladné místnosti, mráz by jim totiž mohl uškodit. V případě, že máte ve sklepě příliš chladno, zabalte ovoce do sáčků, nebo je zakryjte slabým látkovým přehozem.
Skladování zeleniny
Zde je nutné uvést, že zelenina by neměla být skladována společně s ovocem. Jablka totiž mohou načichnout od košťálové zeleniny nebo například od cibule. Kořenová a košťálová zelenina potřebuje vyšší vlhkost, aby se nescvrkávala a nevysychala. Brambory je pak potřeba skladovat v temnu a kořenovou zeleninu je vhodné uložit do směsi rašeliny a písku.
Užitečné odkazy
Zpravodajství o počasí
Diskuse o počasí
- Předpověď počasí na duben 2024 20. 04. 2024 09:07 (76)
- Aktuální počasí - duben 2024 14. 04. 2024 12:35 (4)
- Jaké změny můžeme čekat? 02. 04. 2024 17:55 (135)
- Průměrné hodnoty - březen 2024 02. 04. 2024 15:09 (2)
- Předpověď počasí na březen 2024 01. 04. 2024 08:37 (131)
- Aktuální počasí - březen 2024 31. 03. 2024 13:47 (10)
- Vzpomínková diskuse a jak se mi to stalo že pozoruji počasí 29. 03. 2024 15:24 (7)
- Průměrné hodnoty - únor 2024 04. 03. 2024 17:20 (3)
- Zobrazit celé MeteoFórum.cz