Homepage»Novinky na webu»Jak správně skladovat ovoce a zeleninu na zimu, aby vydržely déle čerstvé

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu na zimu, aby vydržely déle čerstvé

Úterý 16.února 2021 v 09:58h Přečteno: 1844 x

Skladování ovoce a zeleniny na zimu má svá pravidla, která bychom měli znát, pokud chceme, abychom je dokázali uchovat v co nejlepší kvalitě.

Ideální místo ke skladování

Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo pro jejich uskladnění. Místnost, kde ovoce a zeleninu skladujete, by měla být tmavá, s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a vlhkosti. Je však důležité dbát na to, že ovoce a zelenina preferují spíše sušší prostředí, v místnosti s příliš vysokou vlhkostí totiž podporujete jejich plesnivost.

Ideálním místem je samozřejmě sklep umístěný pod zemí, kde se drží přibližně stejná teplota během celého roku. Skvělé (byť trochu omezené) podmínky však můžete vytvořit i v domě bez sklepa, například v nevytápěné garáži či tmavém špajzu.

V prostorách, kde skladujete potraviny, by neměly být uložené nějaké chemikálie, jako například barvy, laky, benzin

Správné uskladnění

Úrodu bychom měli uskladnit ideálně v bedýnkách či přepravkách, jednotlivé kusy by se na sebe neměly moc mačkat. Praktické jsou například plastové přepravky, které jsou na rozdíl od dřevěných odolné vůči vlhkosti. Zeleninu ani ovoce byste také neměli nijak zvlášť omývat. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povrch, kterým se brání proti hnilobě. Ovoce zbavte především listů a zeleninu můžete od půdy očistit rukavicemi.

Důležité jsou také pravidelné kontroly, zda některé kusy neměknou či nehnijí. Ty je pak potřeba odstranit, aby se infekce nešířila dál.

Skladování ovoce

Ovoce, které se sklízí ještě před úplným dozráním, je potřeba udržovat ideálně při teplotě 3-6 °C a s dostatkem proudícího vzduchu. Tyto podmínky pomohou ovoci ke zdravému dozrání. Jednotlivé kusy by se také na sebe neměly mačkat. Rovněž by neměly být v příliš chladné místnosti, mráz by jim totiž mohl uškodit. V případě, že máte ve sklepě příliš chladno, zabalte ovoce do sáčků, nebo je zakryjte slabým látkovým přehozem.

Skladování zeleniny

Zde je nutné uvést, že zelenina by neměla být skladována společně s ovocem. Jablka totiž mohou načichnout od košťálové zeleniny nebo například od cibule. Kořenová a košťálová zelenina potřebuje vyšší vlhkost, aby se nescvrkávala a nevysychala. Brambory je pak potřeba skladovat v temnu a kořenovou zeleninu je vhodné uložit do směsi rašeliny a písku.


Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.