Homepage»Novinky na webu»Jak vybrat tu nejlepší meteostanici?

Jak vybrat tu nejlepší meteostanici?

Čtvrtek 31.prosince 2020 v 11:56h Přečteno: 2171 x

Sledování počasí je nejen praktické, ale může být také zajímavým koníčkem. Praktické je to z toho pohledu, že můžete vlastní předpověď získat přímo pro místo, kde se nacházíte. To je velké plus oproti předpovědím pro celou republiku, nebo širší oblast, které získáte třeba z televizního vysílání, kdy tato předpověď nemusí být tolik přesná. V takových situacích je vlastní meteorologická stanice nedocenitelným pomocníkem. Možná také časem zjistíte, že vás sledování počasí baví, zejména pokud milujete různé statistiky, grafy, možnost sledovat vývoj v čase apod. V našem článku se podíváme na to, jak vlastně vybrat tu nejlepší meteostanici.

Jak meteostanice měří

Stejně jako při výběru libovolného zařízení, také v případě meteorologické stanice je vhodné zohlednit určité parametry. Na trhu dnes existují velmi jednoduché přístroje, ale zároveň také velice komplexní řešení, která nabízejí sofistikované měření a sledování počasí v čase, lze je rozšířit o další čidla, jež potom dále rozšíří možnosti samotné meteorologické stanice atd. Meteorologické stanice využívají různých způsobů, jak dokáží získávat údaje o počasí. Typicky se jedná o následující cesty:

  • Barometrický tlak
  • Internetové připojení
  • Systém Meteotime

Předpovídáme počasí v praxi

Naprosto základní metoda pro získání relevantních údajů o počasí v konkrétním místě, je měření barometrického tlaku. Tímto způsobem lze s vysokou přesností určit vývoj počasí v konkrétním místě v nejbližší době. Taková meteorologická stanice bývá vybavena čidlem měřícím barometrický tlak, což je dnes naprostá většina meteostanic. Na základě aktuální hodnoty tlaku a jeho změn lze potom určit předpokládané počasí. Výrazný pokles tlaku například může znamenat blížící se bouřku.

Meteorologické stanice ale využívají ke sledování počasí celou řadu dalších zdrojů. Mnoho z nich disponuje třeba připojením k internetu, kdy mohou získávat informace o počasí v určitém místě z různých serverů, které se předpovědí počasí zabývají. Tyto servery často mají vysoce přesné předpovědi i pro lokální oblasti. Některé z meteostanic nabízejí rovněž systém Meteotime, cože globální systém vyhodnocující počasí, který je šířen prostřednictvím radiového signálu, jenž dokáže taková meteostanice přijmout.

S výběrem vám pomohou nezávislé recenze

Pokud nevíte, jak vybrat tu nejlepší meteostanici, která dokáže splnit vaše potřeby, můžete se obrátit na nezávislé recenze a testy. Díky tomu získáte pohled recenzentů na produkty, které se nabízejí na trhu. Většinou si tyto produkty sami nemůžete osahat, a tak určitě stojí za to přečíst si postřehy někoho, kdo tyto produkty zná. Na internetu lze najít celou řadu takových testů na meteostanice. Tyto testy vám mohu nabídnout pohled na zařízení a jeho schopnosti komplexně. Popíší vám jeho jednotlivé funkce a případné zkušenosti se zařízením v praxi. Díky tomu se budete moci lépe rozhodnout o výběru konkrétního přístroje.

Meteostanice není pouze o samotném měření počasí

Nakonec je dobré ještě poznamenat, že v případě meteorologické stanice to není pouze o samotném vyhodnocování počasí, ale také o celé řadě dalších faktorů, na které je vhodné se při výběru také dívat. Takové faktory potom dokáží zlepšit komfort používání meteorologické stanice, přičemž se může jednat třeba o:

  • Zobrazováni údajů
  • Ovládání přístroje
  • Dostupná rozšiřující čidla

Pokud si pořizujete meteostanici s větším rozsahem funkcí, určitě se zaměřte na schopnosti displeje, možnost zobrazit hned několik údajů najednou, abyste je nemuseli neustále přepínat, a dále také na jeho čitelnost. Displeje často také disponují podsvícením, které umožní jejich čtení ve tmě. Nezapomeňte zohlednit ani ovládání přístroje, vybavenější zařízení umí exportovat výstupy pro použití v počítači nebo se spárovat s mobilem. Patříte mezi opravdové fajnšmekry, zaměřte se také na dostupná čidla, která lze dokoupit, která rozšíří funkce třeba o měření rychlosti a směru větru, srážkových úhrnů apod.