Homepage»Novinky na webu»Jak vyprat různé typy skvrn?

Jak vyprat různé typy skvrn?

Pondělí 4.června 2018 v 04:00h Přečteno: 1551 x

Starostlivost o oblečení je velmi důležitá. Správné praní zabezpečí, že vaše oblečení bude vypadat vždy krásně čistě, materiál bude nepoškozený a jednotlivý kousek vám vydrží dlouhé roky. Co však dělat když si ho zašpiníte vínem, kávou, krví a jinými těžko vypratelnými látkami?  V tomhle článku vám přinášíme pár rad, jak tyto odolné skvrny z vašeho oblečení odstranit.

Když se vám stane nehoda a vy se zašpiníte, nejhorší co můžete udělat je odložit čistění na později. Skvrna se tak dostane hluboko do textilie a tam zaschne co má v dalších krocích pro odstranění negativní vliv. Velkou chybou je i ihned postihnuté místo dřít a silou na něj tlačit. Muže dojít k poškození materiálu a to rozhodně na svém oblíbeném kousku nechcete.

Červené víno

Největší nepřítel, který na vás pořád číhá ve městě, oslavách i u vás doma. Nejhorší varianta je když skončí na bílém oblečení. Nemusí to však být taká katastrofa, jako se na první pohled může zdát. Jak na to? Místo okamžitě polijte bílým vínem a po chvíli vysajte ubrouskem. Následně pokapejte místo citronovou šťávou a poté opláchnete teplou vodou. Jako poslední krok, zasypte místo solí, která vytáhne vlhkost.

Káva

První chybou, kterou můžete udělat je čistit horkou vodou. Ta by způsobila, že káva by se zapustila hlouběji do materiálu. Skvrnu oplachujte jemně a látku nedrhněte. Při odstranění taktéž jako při vínu použijte citrón, nechejte působit 10 minut a opláchněte vodou. Posledním krokem bude aplikování octu po dobu 45 minut a následně kousek oblečení vyperte v pračce.

Krev

Při dotyku krve s látkou je velmi důležité co nejrychleji zasáhnout. Když ještě skvrna nezaschla, postačí  jen opláchnutí studenou vodou. V opačném případe krev namočte a posolte nebo na ní naneste zubní pastu. Tento postup zopakujte několikrát podle potřeby.

Mastné skvrny

Při vaření nebo jedení v restauraci se nám často stává že nám ukápne nějaký ten mastný olej, omáčka a jiné. Jako první věc, místo osušte a naneste na něj dětský pudr nebo kukuřičný škrob. Nechte působit jednu hodinu a následně vyperte v pračce.

Kvalita pračky

Při odstraňování odolných skvrn s velké míry zařizuje i kvalita pračky a její funkce. Ty nejmodernější vědí monitorovat úroveň znečistění a poté automaticky regulovat chod. Můžete je napojit na WiFi, spárovat se smartfonem a kopec dalšího. Když už vaše pračka nepere tak jako na začátku a zvažujete kupu nové, doporučujeme nastudovat si jednotlivé vymoženosti 21. století a parametry, na které si dát při vyberu pozor. Na internetu existuje mnoho recenzí testů praček. Doufáme, že vám tenhle článek pomohl a vaše oblečení bude vždy zářivé a vy budete vypadat úžasně.

Zdroj: PR článek.