Homepage»Novinky na webu»Jak zajistit přiklepnutí hypotečního úvěru

Jak zajistit přiklepnutí hypotečního úvěru

Neděle 27.června 2021 v 18:49h Přečteno: 1433 x

Bankovní společnosti nyní tvoří dva základní ostrovy, přičemž na jednom od svých klientů na hypotéku vyžadují procentuálně vlastní hotovost, na druhou stranu si však stěžují, že zájemců o hypotéku stále ubývá, úroková sazby jde tedy dolů a klienti stále nikde. Přísná pravidla, která mají banky zavedena, přesně určují, komu bude hypotéka "přiklepnuta" a komu ne, obzvláště se poté zaměřují na půjčování vysokých částek. Ceny nemovitostí jdou stále nahoru a situace prozatím nevypadá na změnu. Každý mladý pár, který si chce hypotéku sjednat, rychle narazí, protože Česká národní banka stanovila, že bankovní společnosti budou půjčovat maximálně 90 % ceny nemovitosti včetně pozemku. Jestliže máte zájem o úrok za lepších podmínek, dostanete pouze 80 % ceny nemovitosti včetně pozemku. To ale umí poradce David Tyr z www.HypotékaPlzeň.cz vyřešit. Zbylou částku si tedy musíte doplatit z vlastních zdrojů, i když však zbylou částku nemovitosti máte, stále nemáte vyhráno, neboť rozhodující bývají také měsíční příjmy a výdaje domácnosti, což je další rozhodující faktor, který ovlivňuje sjednání hypotečního úvěru. Kromě doplacení existuje ještě jedna možnost - ručení nemovitosti, jinak také řečeno dozajištění hypotečního úvěru. Vy tedy bankovní společnosti nabídnete nějakou nemovitost, kterou vložíte do zástavy.

Jakou nemovitostí lze ručit

byt nebo dům rekreační objekt - chata (jestliže chcete zastavit chatu, můžete mít občas komplikace, záleží vždy na dané bankovní společnosti) stavební pozemek

Všechny nemovitosti nebo pozemek musí být nezbytně v osobním vlastnictví, zapsána v katastru nemovitostí, a také musí mít vlastní číslo popisné.

Jak lze ručit nemovitostí

Dávat nemovitost jako záruku za hypotéku bývá docela časté, ale také ne příliš jednoduché. Ručení se rozlišuje podle daných kritérií:
Ručíte vlastní postavenou nemovitostí - pokud si půjčujete peníze, abyste rekonstruovali dům, ve kterém bydlíte, pak můžete ručit touto nemovitostí. Stačí si pozvat finančního odhadce, který dá bance podklady k tomu, jaká je cena vaší nemovitosti a zda bude stačit na pokrytí částky, kterou si chcete půjčit.

Ručíte kupovanou nemovitostí - ručíte jednoduše tou nemovitostí, kterou kupujete.

Ručíte jinou nebo více nemovitostmi - ručíte jakoukoliv jinou nemovitostí, vhodnou k zástavě, například domem rodičů, samozřejmě pokud k tomu dají souhlas.

Za předpokladu, že chcete ručit nemovitostí, dobře si vše promyslete. Pokud se s platbou zpozdíte nebo nebudete dlouhodobě platit, banka vám zabaví vše, čím ručíte. Pro banku je to sice až poslední možnost, jak řešit vaší neschopnost, ale měla by na to právo.

Vyvázání nemovitosti ze zástavy

Někteří nechávají nemovitost v zástavě po celou dobu, po kterou čerpají úvěr, je to však zbytečné a současně i riskantní. Nemovitost je možné z hypotéky vyvázat po splacení více jak poloviny úvěru. Každá bankovní společnost to má však nastavené jinak, proto věnujte dostatek pozornosti sepisování smlouvy, kde jsou všechny parametry hypotéky vymezené.

 

Pokud potřebujete poradit, kontaktujte poradce Davida Tyra.