Homepage»Novinky na webu»Koberce do dětského pokoje se bát nemusíte

Koberce do dětského pokoje se bát nemusíte

Pondělí 29.července 2019 v 08:59h Přečteno: 1835 x

Bydlení: 10.07.2019 Rozhodli jste se, že zařídíte dětem nový pokojíček, jehož součástí bude i koberec? Pak nejspíš přemýšlíte nad výběrem vhodné barvy, vzoru, materiálu. Výběr koberce se vždy liší v závislosti na místnosti a jeho využití. Důležité je položit si otázku jeho funkce – co vše od něj očekáváte. Rozdíl tkví v tom, že jiné požadavky jsou kladeny na koberec v obýváku, ložnici nebo dětském pokoji, kde bude vystaven zatěžkávací zkoušce.

Neuběhlo zase tak moc času od doby, kdy pečliví rodiče v zájmu svých ratolestí koberce vyhazovali a nahrazovali je vinylovou či laminátovou podlahovou krytinou. Hlavním důvodem bylo, že koberce zadržují prach, špatně se čistí a nejsou vhodnou volbou pro alergiky. To už však dávno neplatí a koberce vřele doporučují i odborníci z časopisu Bydlení.cz

Nová doba – nové materiály

Redakce Bydlení uvádí, že na trhu jsou dnes k mání koberce vyráběné z moderních matriálů s výtečnými antistatickými vlastnostmi, které prach odpuzují. Umyvatelné podlahové krytiny jsou bezesporu velmi praktické, co se úklidu týče, avšak zase nenabízí příliš mnoho pohodlí pro děti. Ty si často sedají při hraní na zem, běhají boso. Koberec se tak stává přímou součástí jejich her. Pohodlí, měkkost a teplo hřejivého koberce je v tomto ohledu k nezaplacení.

Mimo jiné sebou koberce přináší i další výhody: zlepšují akustiku místnosti, tlumí hluk, udržují teplo.  A samozřejmě existují různé barvy, vzory, motivy, které jsou výtečným podnětem pro rozvoj dětské fantazie. Ať už jde o pohádkové postavičky, zvířátka, ale i didaktické funkce, kde se mohou děti učit poznávat barvy, tvary, čísla, písmena. Vhodně zvolené barvy působí pozitivně i na psychiku. Vhodně vybranými barvami lze podpořit nebo utlumit dětský temperament.

Jaký koberec se hodí do dětského pokoje?

Protože dětský pokoj patří k velmi zatěžovanému prostoru, vyplatí se investice do snadno udržovatelného materiálu. Z těch dražších je to jednoznačně vlna. Chcete-li nějakou tu korunu ušetřit, pak na tom nejsou špatně koberce ze syntetických materiálů – akryl nebo polyamid. Dalším důležitým kritériem je délka vlasu. Do dětského pokoje je lepší husté, ale krátké vlákno.

Redakce časopisu o bydlení.

Zdroj: PR článek.