Homepage»Novinky na webu»Kryptoměny v roce 2018? Proměnlivé jako aprílové počasí!

Kryptoměny v roce 2018? Proměnlivé jako aprílové počasí!

Neděle 9.června 2019 v 20:56h Přečteno: 2052 x

Pokud se rok 2017 nesl ve znamení růstu kryptoměn, tak rok 2018 byl jeho pravým opakem. Drtivá většina kryptoměn byla od začátku roku v červených číslech a investoři museli počítat ztráty. Litecoin, Bitcoin, Ethereum Classic, Zcash nebo Monero ztratily téměř tři čtvrtiny hodnoty. Ještě hůře na tom byly měny Ripple, Dash nebo NEM, kde ztráty přesáhly 80 %. I v roce 2018 však byly kryptoměny, které příjemně překvapily. A které že to byly?

BNB - hvězda mezi kryptoměnami!

Vůbec nejlépe si za první polovinu roku 2018 vedl Binance Coin (BNB). Tento token je domovskou měnou populární kryptoměnové burzy Binance. Burza motivuje klienty k tomu, aby aktivně používali BNB tokeny k placení poplatků. S použitím BNB jsou totiž poplatky poloviční. Na začátku ledna 2018 byla hodnota Binance Coinu asi 8 dolarů, zatímco v polovině roku byla jeho hodnota asi o polovinu vyšší. Nutno ale podotknout, že během ledna se BNB obchodoval i za 22 dolarů, což Binance Coin překonal až v následujícím roce, kdy jeho kurz překonal hranici 30 USD.

Prakticky jediná známá kryptoměna, která překonala své lednové maximum, byla EOS. Na začátku roku 2018 se EOS obchodoval za 9 dolarů a během několika dní se dostal téměř na dvojnásobek. Následoval pád, který se ovšem v březnu téhož roku zlomil a na konci dubna hodnota EOS přesáhla 20 dolarů. V květnu ovšem cenová korekce srazila EOS na 12 dolarů a tento pokles se zastavil až na ceně 2,5 USD.

Tether se osvědčil, ostatní kryptoměny byly nestabilní

Když se na trhu objevila kryptoměna Tether, tak ji mnoho skeptiků ihned zavrhlo. Tether se ovšem osvědčil a funguje přesně tak, jak jeho vývojáři slibovali. Digitální mince Tetheru (USDT) jsou kryté americkými dolary, takže hodnota 1 USDT neustále kmitá kolem 1 USD. Tether je tak jednou z mála stabilních kryptoměn, které jsou vhodné pro každodenní použití. V očích investorů a obchodníků je ovšem Tether nezajímavý.

Populárnímu Bitcoinu se v roce 2018 nedařilo vůbec. Z původních 13 tisíc ztratil téměř 70 procent a rok 2018 uzavřel na ceně 3 900 USD. To ovšem neznamenalo, že se na Bitcoinu nedalo vydělat. Nestabilní kryptoměny zažívaly neustálé rychlé růsty i pády, takže pokud obchodník dokázal tyto změny předvídat, mohl vydělat nemalé peníze.

Proč se ceny kryptoměn propadly?

Rok 2017 byl pro svět kryptoměn úspěšný. A to možná až moc. Mnoho lidí zastává názor, že právě kvůli prudkému růstu kryptoměn v předloňském roce následovala nezbytná korekce. Růst totiž nebyl přirozený, ale spíše se jednalo o spekulativní bublinu. Podobnou situací ostatně prošel Bitcoin i v minulosti. Už několikrát se ostatně zdálo, že Bitcoin pomalu ale nadobro upadá. Vždy ale přišel zvrat, který vyslal hodnotu BTC ještě výše, než bylo maximum při předchozí finanční bublině.

Zdroj: PR článek.