Homepage»Novinky na webu»Lyžování v únoru: Husté mlhy a zledovatělý sníh

Lyžování v únoru: Husté mlhy a zledovatělý sníh

Úterý 13.února 2018 v 09:43h Přečteno: 2117 x

Únor se sice nese v duchu takřka jarního počasí a teplota se dlouhodobě vyhoupla nad hranici 10 °C, milovníkům lyžování však nic nebrání v tom, aby si užívali sportování na uměle zasněžených svazích. Chystáte-li se vyrazit na hory, měli byste vědět, že riziko úrazu je nyní vyšší než jindy. Důvodem jsou husté mlhy a zledovatělý sníh. Proto byste měli na sjezdovce dodržovat následující pravidla – nejen kvůli sobě, ale i ostatním lyžařům.

Na českých sjezdovkách od roku 2010 platí deset pravidel chování, které schválila FIS (Mezinárodní lyžařská federace). Při porušení sice nehrozí finanční pokuta, ale vykázání ze skiareálu také není příjemné. V případě, že svých chováním způsobíte zranění někoho dalšího, můžete čelit trestnímu oznámení. Nezodpovědné chování vás může ve finále vyjít na spoustu peněz.

Následující rady si vezměte k srdci, přeci jen vychází z oficiálních pravidel chování na sjezdovce.

Lyžaři musí brát ohled na ostatní lyžaře. Ohleduplnost spočívá například v tom, že při jízdě nešermují hůlkami a dávají dostatek prostoru dětem a začínajícím lyžařům.

K nejčastějším příčinám na sjezdovce patří rychlá a nezvládnutá jízda. Proto musí lyžaři dodržovat přiměřenou rychlost přizpůsobenou svým schopnostem a zkušenostem.

Je třeba mít na paměti, že české sjezdovky na tom většinou nejsou tak jako nejlepší sjezdovky v zahraničí. Se zledovatělým a neupraveným povrchem tak mohou mít potíže i zkušenější sportovci. Proto je důležité dodržovat bezpečnou stopu a dodržovat pravidlo, že lyžař jedoucí vpředu má přednost.

V pravidlech chování na sjezdovce nechybí ani definice předjíždění. Na svahu si mohou lyžaři vybrat mezi levou a pravou stranou. Podmínkou je, aby měli vždy dostatek prostoru i v situaci, kdy se přejížděný lyžař rozhodne pro změnu pohybu.

A na co ještě byste měli myslet, až si nasadíte lyžařské brýle? Před vjezdem do tratě se pořádně rozhlédněte, při zastavení, stoupání a sestupování se pohybujte u kraje. A vždy v rámci svých možností poskytněte první pomoc každému, kdo ji bude na svahu potřebovat.

Zdroj: PR článek.