Homepage»Novinky na webu»Meteostanice: co umí a jakou vybrat?

Meteostanice: co umí a jakou vybrat?

Úterý 28.května 2019 v 09:00h Přečteno: 2526 x

Ačkoli naši Zemi v posledním desetiletí výrazně ovlivňuje globální oteplování, počasí se za našimi okny chová stále nevyzpytatelně. Příroda nás výrazně ovlivňuje i v dnešním moderním světě. Podle venkovních teplot si uzpůsobujeme náš denní program, plánujeme a také se oblékáme. Předvídat blížící se déšť není vůbec snadné. Naštěstí existují domácí meteostanice, které nám počasí srozumitelně předpoví.

Na trhu se v současné době nachází obrovské množství typů a různých značek meteostanic. Méně znalý uživatel by tak mohl mít problém se správným výběrem. Zajímavé tipy a rady připravili redaktoři recenzního portálu Testado.cz, kteří v rámci testů a porovnání vybrali nejlepší meteostanice roku 2019. Článek zahrnuje kvalitní modely včetně informací, jak správně vybrat meteostanici.

Jak vybrat meteostanici

Na začátku si nejprve odpovězte na otázku, jakým způsobem budete vaši budoucí domácí meteostanici využívat. Pokud máte rádi spoustu informací a podrobných údajů, vyšší investice se vám jistě vyplatí. Pro méně náročné uživatele, kterým postačí předpověď na daný den, naopak dobře poslouží i levné modely. Pořízení základní meteostanice vyjde do jednoho tisíce korun, cena kvalitnějších zařízení ale může být i několikanásobná.

Vyšší investice se projeví zejména na funkcích. Kromě teploty a tlaku vzduchu může moderní meteostanice změřit směr a rychlost větru, srážky, množství námrazy, rosný bod, UV záření, Heat Index a spoustu dalších parametrů. Dražší přístroje jsou také přesnější, propracovanější a naměřené údaje poskytují v mnohem širším měřítku. Vývoj počasí lze sledovat i během týdnů a měsíců. Není ani problém některé meteostanice propojit s chytrým telefonem. Aplikace vás pak automaticky informuje o aktuálním počasí a případnými změnami.

Kromě množství funkcí a bytelnosti meteostanice věnujte pozornost dosahu. Tento údaj se u některých modelů dosti liší. Ne každý má možnost umístit venkovní čidlo poblíž základní stanice, tudíž by nemuselo dojít ani ke spárování obou zařízení. Dosah se pohybuje v rozmezí od 30 až do 150 metrů, což je podstatný rozdíl. Zároveň berte v úvahu množství překážek, kterým musí signál čelit. Delší vzdálenost a silné zdivo může snížit reakční schopnosti měřícího přístroje.

Instalace

Pro přesné měření je správná montáž nezbytná. Není se čeho obávat, k instalaci není třeba zručných rukou, dodržení několika zásad si nicméně žádá. Teplotní čidla umístěte mimo sluneční paprsky tak, aby nemohlo záření ovlivnit výsledky měření. Ideální místo je někde ve stínu, kde je zajištěno volné proudění vzduchu. Senzory na dešťové srážky je pak nutné umístit vodorovně a na volnou plochu, aby mohly zachytit deště a rosu co nejpřesněji. Také větrné čidlo je vhodné upevnit do výšky 1 až 2 metry nad zemí, v případě střechy je žádoucí umístit čidlo mimo pevné překážky. Pokud tyto rady dodržíte, meteostanice vám bude měřit rychle a přesně.

 
Zdroj: PR článek.