Homepage»Novinky na webu»Mrazivé období můžete ptactvu zpříjemnit, ptačí budku zvládne i začátečník!

Mrazivé období můžete ptactvu zpříjemnit, ptačí budku zvládne i začátečník!

Pondělí 23.prosince 2019 v 09:18h Přečteno: 1450 x

Zima je nepříjemná nejen pro nás, ale i pro ptactvo, které v tu dobu hledá potravu a často také ukryt před nepříjemným sněhem. Pokud vaše zahrada často slouží jako útočiště, můžete jim pobyt ještě více zpříjemnit. Ptačí budku zvládne i kutil začátečník!

Z jakého dřeva stavět?

Dřevo na ptačí budku musí být především odolné proti povětrnostním vlivům, ale také sněhu, zimě nebo naopak horku v letním období. 

Nejlepší službu vám zajistí bukové nebo dubové dřevo. V každém případě musí být dřevo zdravé, nenapadené žádnými škůdci. Do budky chcete nalákat přeci ptáky, ne dřevomorku.

Co budete potřebovat?

Prkna

  • Základna o délce 12 cm
  • Přední stěna o délce 23 cm s vchodem (průměr 3,2 cm)
  • Střecha o minimální délce 18 cm a seříznutá v zadní části v úhlu 20°
  • Dvě boční stěny o velikosti 22 × 26 cm (horní část sešikmená v úhlu 20°)
  • Zadní stěna o délce 38 cm

Nářadí

Jak na to?

Dřevo bude potřeba seříznout na potřebnou velikost a všechny hrany pečlivě obrousit, aby se ptáci nezranili.

Následně vyvrtejte otvor do přední stěny, bude ve výšce 18 cm. Pro malé ptáky stačí otvor o průměru 3,2 cm. Při vrtání si nezapomeňte dřevo pečlivě podložit, aby nedošlo k jeho rozštěpení. 

Na přední strany následně naneste lepidlo na dřevo a připevněte je k zadní stěně. Zabezpečte je ještě dvěma šrouby. Poté stačí na horní a spodní stranu zadní stěny vyvrtat dva otvory, které budou sloužit k připevnění budky.

Další částí je přední stěna, kterou ke dvěma bočním připevníte opět pomocí lepidla a čtyřmi šrouby. Stejným způsobem přidělejte i střechu. 

Posledním bodem je základna. Do spodní části budky vyvrtejte pár otvorů (odtok vody) a připevněte ji lepidlem.

Kam na zahradě s ptačí budkou?

Budka je hotová, ale kam ji umístit? Nejlépe minimálně 2 metry nad zem, aby se k ní nedostali predátoři, například vaši chlupatí mazlíčci. Ideální bude severní strana stromu, protože tam budou ptáci lépe chráněni před deštěm.

Zdroj: partnerská spolupráce.