Homepage»Novinky na webu»Ochlazení do kabelky i batohu

Ochlazení do kabelky i batohu

Pondělí 10.června 2019 v 07:40h Přečteno: 1847 x

I když máme vějíře spojeny spíše s historií, případně filmovými pohádkami, skvěle nám mohou posloužit i během horkého léta, a to jak na dovolené v zahraničí, tak v parných dnech doma.

Nosí je dámy a někdy i pánové, dekorační vějíře nám zdobí interiéry. Vějíře prostě nestárnou. Ale kde se vlastně vzaly?

Odkud k nám dorazily

To už dnes přesně nevíme, ale už v Tutanchamonově hrobce, tedy ze 14. století před naším letopočtem, se vějíře dochovaly. Klidně mohly ale být i starší. Do Evropy se v širší míře dostaly ve 12. století během křížových výprav.

Tehdy ale nebyly v rukách krásných dam ani neměly dnešní tvar, ale byly kruhové a nejčastěji se jimi ovívali duchovní.

Další frontální útok na evropskou módu zaznamenaly vějíře japonské někdy na přelomu 14. a 15. století, kdy je přivezli ze svých výprav portugalští mořeplavci.

Renesance vějířů

Později se z vějíře stal i nástroj koketování, k čemuž přispěl i další vývoj a zrod vějíře skládacího. Ten přivezla poprvé do Francie, odkud se módní doplňky vždy velmi rychle šířily do dalších zemí, královna Kateřina Medicejská v roce 1578.

Vějíře se pak měnily jak z hlediska materiálu, tak i výtvarného ztvárnění. Dlouhá století byly znakem společenského postavení i bohatství, ale jejich význam postupně klesal. Moderní 20. století vějíře tolerovalo zhruba do své poloviny a pak o ně zájem opadl.

Neplatí to ale všeobecně. V některých zemích jsou vějíře součástí národní kultury a používaly se tam vždy. Typické jsou pro Japonsko a Čínu, z evropských zemí pak hlavně při Itálii a Španělsko.

Retro ochlazování i dnes

S oblibou retro vln nejrůznějšího ražení se vrátila i popularita vějířů. Jsou krásné, jsou praktické a dají se snadno složit do kabelky nebo batohu.  Na ochlazení nepotřebujete žádné větráky ani klimatizace, stačí vějíř a jemný pohyb ruky.

Stačí si vybrat z mnoha vzorů, velikostí a tvarů. Oblíbené jsou klasické malované vějíře evropského i asijského původu potažené látkou v mnoha různých barevných odstínech a s motivy od květin přes různé ornamenty až po figurální či zvířecí prvky.

Najdete i crazy vějíře či kousky, které se hodí skvěle třeba k vintage šatům, například vějíře s puntíky. Vějíře mohou být samozřejmě i dřevěné nebo papírové. K nejluxusnějším patří hedvábné vějíře jak v běžném tvaru, tak s tzv. závojem, nebo vějíře z pravého ptačího peří. Ty jsou často využívány pro orientální tance.

Flamenco s vějířem

Milovnicím flamenca zase nesmí chybět španělské vějíře, které obvykle kombinují tmavé barvy s velmi výraznými. A nemusíte jen tančit ve stylu Carmen. Klasická hladká jednobarevná róba a k ní ladící vějíř bude vždy dokonalou volbou jak na ples, tak i do opery.

A ještě jeden typ. Pokud nevíte, co dát přítelkyni či mamince k narozeninám či jiné slavnostní příležitosti, vějíř může být i velmi originálním dárkem.

Jeho nová majitelka vám bude určitě vděčná, ať už ho využije na pláži, ve společnosti nebo klidně i doma. Tenhle přenosný vánek nezklame.

Autor: Poznani-knihy

Zdroj: PR článek.