Homepage»Novinky na webu»Orkán Herwart v Česku poničil nespočet stromů

Orkán Herwart v Česku poničil nespočet stromů

Čtvrtek 2.listopadu 2017 v 08:35h Přečteno: 2043 x

Zpráva o orkánu prošla všemi médii a jistě jste sílu bouře pocítili na vlastní kůži. Pokud patříte k těm šťastnějším, kteří nemají vedle nemovitosti přerostlý a neudržovaný strom, pravděpodobně nemusíte řešit následky. Řada z vás však musela volat hasiče a žádat o odstranění / kácení stromu který hrozí vyvrácením, nebo se již zřítil na nemovitost. Orkán Herwart navýšil počet hasičských výjezdů v průměru o 460 %. Nezbývalo tak hledat pomoc jinde. Například u firem na rizikové kácení stromů.

Kácení a likvidace polovývratů, vývratů a polomů

Proč není jednoduchá likvidace stromů po bouři si hned řekneme. Během bouře se strom nezlomí tak že by se prostě ulomil a spadl na zem. Silný vítr jej různě kroutí a následkem takového tlaku popraskají vlákna dojde k jeho nalomení, prasknutí, nebo vývratu i s kořenem. Strom, nebo jeho část (pokud se zlomí například pod korunou), přestože už leží na zemi, na střeše, nebo je opřený o fasádu, má stále nějaké pnutí a to, pokud chcete strom rozřezat a odstranit, je životu nebezpečné. Nejen kmen má určité pnutí, ale i větve. Bez zkušeností nemáte ponětí kam se může dřevina zlomit, odpružit, nebo co při likvidaci čekat.

RIKAST – rizikové kácení stromů

Zeptali jsme se jedné z firem která se takovouto prací zabývá, zda po bouřkách zaznamenávají zvýšený zájem o služby, kácení a likvidaci dřevní hmoty.

„Po každém silnějším větru máme zvýšenou poptávku na kácení. Dokud strom jen tak stojí a plní svoji funkci, například příjemně stíní, nebo dotváří ráz předzahrádky, popřípadě rodí (ořech, ovocné stromy, moruše …), tak si ho nikdo pořádně ani nevšimne. Včetně toho že se o strom nijak nestará, neprovádí zdravotní nebo výchovné řezy, atd. Ale jakmile se na strom podíváte při větru, tak například u jehličnanů uvidíte jak se nadzvedává dlažba v okolí. U listnatých stromů můžete vidět jak se nic moc neděje a najednou zapraská a strom letí k zemi.“

Které stromy kácíte nejčastěji a které jsou nejnebezpečnější?

„Nejčastěji jsou to asi jehličnany právě v předzahrádkách a obecně v dopadové vzdálenosti od domu. Pak jsou to třeba ořechy, které aniž by to majitelé tušili tak jsou duté, vyhnilé a představují obrovské riziko nejen při větru, ale hlavně v době, kdy na větvích dozrávají ořechy.“

Odpovídá L. Buchta, RIKAST.CZ

Zdroj: PR článek.