Homepage»Novinky na webu»Paddleboarding pro každého

Paddleboarding pro každého

Pondělí 10.června 2019 v 07:15h Přečteno: 2037 x

Už jste slyšeli o tomto poměrně novém vodním sportu, který mohou provozovat mladí i staří a užijí si u něj spoustu zábavy?

Pokud ne, je tento článek určen právě vám. Nejen, že se dozvíte základní informace o sportu jako takovém, ale současně zjistíte základní rozdíly mezi nafukovacími a pevnými paddleboardy, které budou vaší nezbytnou součástí, pokud se rozhodnete vyzkoušet právě tento druh zábavy.

Sport na letní sezónu

Paddleboarding se stává stále více populárnějším, a to tím spíše, že se léto nezadržitelně blíží a s ním i touha zkoušet nové druhy vodních sportů. V čem aktivita spočívá?

Jezdec při ní stojí na prkně, jež je podobné surfovému longboardu, které je uváděno do pohybu použitím dlouhého pádla. Paddleboarding je také někdy zkrácené nazýván SUP, což v angličtině znamená Stand Up Paddle, tedy pádlování ve stoje.

Tento druh sportu je skvělý pro udržení fyzické kondice, protože se při něm zapojuje celé tělo, které musí být perfektně zpevněno hlavně z důvodu, že je zde kladen důraz na rovnováhu.

Při aktivitě dochází tedy k zapojení velkého množství svalů v celém vašem těle, od lýtkových na nohou, přes zádové a šikmé břišní svaly, až po veškeré svalstvo na obou rukách. A aby toho nebylo málo, jedná se o aerobní sport, tedy o takovou aktivitu, při které práce svalů a metabolické procesy probíhají za přítomnosti kyslíku.

Jezdit můžete u nás i na moři

Dále se nabízí otázka, v jakém prostředí je vhodné sport provádět a jakými způsoby? Možností je hned několik. První volbou může být fitness jízda po jezerech, rybnících, řekách či mořích, z čehož plyne, že se bude jednat o netekoucí klidné vody.

Další možností je jízda na vlnách, kde je obrovskou výhodou, že pro svezení stačí jezdci o dost menší vlna než při známějším surfování. Z toho plyne, že paddleboarding je vhodný i pro úplné začátečníky, a to i díky pádlu, které má větší záběr než pouhá dlaň.

Třetím typem může být jízda na horních tocích řek, kde se dají překonávat peřeje a další nástrahy, z čehož vyplývá, že pro tuto volbu se nejlépe hodí odolnější nafukovací paddleboardy, které snesou i těžší podmínky.

Poslední možností je tzv. rychlostní paddleboarding na úzkých a dlouhých prknech. Pevné paddleboardy jsou sice velmi vratké, ale tím pádem je možno dosáhnout na nich opravdu vysoké rychlosti.

Vybavení na paddleboarding

Co se týče nezbytného vybavení, liší se dle účelu používání. To znamená, že záleží na tom, zda jste začátečníci či už máte se sportem zkušenosti. Od toho se obvykle odvíjí výběr prostředí, ve kterém se chystáte paddleboarding provádět.

Pro začátečníka je nejlepší volbou nafukovací nebo polyethylenový paddleboard, který je prakticky nemožné zničit. K němu se nejvíce hodí tzv. vario pádlo s nastavitelnou délkou žerdi.

Doporučená délka pádla by měla přesahovat výšku jezdce o 25-30 cm. Pokud se už považujete za mírně pokročilé či dokonce expertní paddleboardisty, bude se vám jistě hodit široká nabídka pevných paddleboardů, které sice vyžadují lepší schopnost rovnováhy, ale dosáhnete s nimi mnohem vyšších rychlostí než s paddleboardy nafukovacími.

Tak či tak, je vždy důležité klást důraz na výběr kvalitních paddleboardů, které si můžete rovnou vyzkoušet v některých z kamenných prodejen např. Showroom Mysticstore v Brně nebo v Praze, kde najdete nejen prkna.

Zdroj: PR článek.