Homepage»Novinky na webu»Počasí si na ideální dovolenou objednat nemůžete, ale v karavanu vám nebude vadit ani deštík

Počasí si na ideální dovolenou objednat nemůžete, ale v karavanu vám nebude vadit ani deštík

Středa 22.dubna 2020 v 15:34h Přečteno: 1136 x

Když si vybíráte dovolenou, nejde jenom o to, najít tu nejhezčí destinaci, která bude dokonale vyhovovat vašim potřebám a přáním a splní všechny vaše tajné sny. Ve hře je i další věc. Počasí. To ovšem už tolik ovlivnit nemůžete. Ano, pokud budete mířit třeba do exotických destinací v džungli, vyhnete se období dešťů. Kdo nemá rád horko, a přesto by rád strávil příjemný pobyt u moře, vybere si termíny mimo hlavní sezónu. To se dá předem z dlouhodobého pohledu naplánovat. Ale z krátkodobějšího hlediska se to předvídat nedá. Může se vám nečekaně rozpršet. Pokud ale budete cestovat autem s karavanem připojeným na tažném zařízení, ani nepřízeň počasí vás nerozhází.

Nejste vázáni na ubytování

Obytný přívěs je velmi praktickou záležitostí. Může být skvělou formou dovolené pro rodinu s dětmi, partu přátel, nebo jenom vás s partnerem či partnerkou. Jedete po vlastní ose, zastavíte tam, kde se vám to zalíbí. Nemusíte se vázat na jakékoli ubytovací kapacity a trnout, zda hotel či hostel bude opravdu odpovídat slibované kvalitě. Určitě ze zkušenosti víte, že mnohdy vše neodpovídá slibům. Nejednou pak místo krásného výhledu do krajiny pohledem hypnotizujete protější zeď, nebo třeba v jinak pěkném ubytování zaostává servis. Nejednoho člověka také po pár dnech začnou svrbět paty a rád by vyrazil někam dál, protože se trošku nudí. Když budete mít s sebou karavan, nic vám bránit nebude. Potřebujete ale mít na svém voze  tažné zařízení od Ramederu.

Přívěs si nemusíte kupovat

Nejspíše jste se trochu lekli. Investovat do obytného přívěsu? Vždyť to musí být docela drahé. A budu ho přece využívat jenom část roku. Na jaře, jak přijdou teplé dny, ho připojím a na podzim za chladnějších dnů ho budu muset odpojit. Máte pravdu, ale jenom z části. Nemusíte si karavan nutně kupovat, abyste s ním mohli jezdit. Klidně si ho můžete půjčit nebo pronajmout na přesně definovanou dobu, tedy třeba na vaši čtrnáctidenní dovolenou. Co se ale vyplatí pořídit, je už zmiňované tažné zařízení. Nemusíte ho využít pouze na výlety a dovolené. Co když budete potřebovat dovézt nějaký stavební materiál? Potom využijete přívěsný vozík. I ten se dá půjčit či pronajmout, ale tažné zařízení vám zůstane pro další využití. Nejspíše se rozhodnete: Ano, chci tuto vymoženost. Jak teď postupovat?

Při pořizování nového auta je to nejjednodušší

Nejjednodušší cestou je, když si pořizujete nový vůz a řeknete prodejci, že chcete model přímo s tažným zařízením. Potom ho dostanete v rámci příplatkové výbavy. Můžete si také být jisti, že je vše odzkoušeno, výrobci přizpůsobí i samotný vůz, protože mnohdy pro modely, u nichž se rovnou počítá s provozem tažného zařízení, volí odolnější komponenty, třeba silnější alternátor nebo odolnější brzdový systém, někdy je ve hře i karoserie, která dlouhodobě odolá vyššímu zatížení, to vše usnadní provoz a zajistí vyšší životnost. Zařízení bude homologováno, to znamená, že odpovídá přísným požadavkům na provoz podle evropské směrnice a české normě EU č. 94/20/ES EHK 55. Sice se to vše promítne do ceny vozu, ale máte všechno k dispozici rovnou při nákupu auta a vyřešenou administrativu, zařízení je rovnou zapsáno v technickém průkazu. Pokud jste ale podlehli dojmu, že jedinou možností, jak zařízení pořídit, je koupě nového vozu, velice se plete. Bez problémů se dá pořídit i na starší vůz v provozu. Ukážeme vám postup.

Ověřte si, zda váš vůz dovoluje namontovat kouli

Pochopitelně je naprostý nesmysl, abyste si kupovali nové auto jenom proto, že na něj potřebujete přidělat tažné zařízení. Vlastníte-li zánovní vůz v dobrém stavu, který má před sebou perspektivu pár let jízdy, není jediný důvod, proč ho nedovybavit o tažné zařízení. Vyplatí se to. Co vás v takovém případě čeká? Nejprve si musíte ověřit, že na váš vůz je možné zařízení skutečně namontovat, protože ne všechny vozy montáž tzv. koule umožnují. Dobrou zprávou pro vás ovšem je, že u naprosté většiny značek a typů vozů to není nejmenší problém. Jestliže jste zjistili, že váš vůz by to měl bez potíží umožňovat, vyberte si tažné zařízení pro vaši značku a ty automobilu. To není žádné univerzální zařízení? Ne, není. Proto musíte mít takové, které bude k vašemu vozu dokonale pasovat. Na druhou stranu nemusíte mít obavy. Někdy se dá zařízení bez potíží přidělat i ke skutečným raritám. Samozřejmě zařízení musí odpovídat normě a musíte k němu mít typový list s technickými údaji. 

Pozor, jízda je náročnější

Pokud už zařízení máte, přichází na řadu jeho montáž. Musíte oslovit autorizovaný servis s certifikací, který se těmito montážemi zabývá. Ten vám nejenom provede odbornou práci, ale také vystaví protokol o montáži zařízení. Jestliže vše proběhlo k vaší spokojenosti, zbývá vzít do ruky protokol o montáži a typový list zařízení a vyrazit na registr vozidel. Tam musíte dokončit celou administrativu, a sice nechat pověřeného úředníka, aby vám zařízení zapsal do velkého technického průkazu vozidla. Potom můžete bez obav vyrazit na silnice. Ale pozor. I samotná jízda s karavanem připojeným na tažném zařízení je náročnější. Musíte jet opatrněji, pamatovat na to, co máte za sebou. Když karavan nebudete mít připojen, zařízení buď odmontujte, nebo sklopte (podle typu). Jinak riskujete pokutu od policie a také bezpečnost na silnicích, protože když do vás narazí zezadu auto a vy nebudete mít zařízení sklopeno či odmontováno, způsobí tento prvek při nárazu pořádné potíže. Budete-li jezdit opatrně a dobře, dodržovat předpisy, nehrozí vám žádné problémy.