Homepage»Novinky na webu»Počasí v Izraeli

Počasí v Izraeli

Sobota 22.června 2019 v 08:50h Přečteno: 2315 x

Ač na většině území Izraele a Palestiny panuje subtropické klima, dokáže počasí ve Svaté zemi někdy pěkně pozlobit. V hornatých částech na severu země můžete v zimě očekávat i sníh a čas od času napadne bílý poprašek dokonce i v Jeruzalémě.

Léta v Izraeli bývají dlouhá, horká a suchá. Zimy naopak krátké, chladné a deštivé. V prosinci cestuje do Izraele, resp. Palestiny mnoho poutníků, jejichž cílem cesty je vánoční Betlém. V tomto období však panuje sychravé počasí s denními teplotami jen kolem 15 °C a v noci může rtuť teploměru klesnout dokonce až k 5 °C. V zimě spadne 70 % ročního úhrnu srážek. Rozdíly mezi jednotlivými částmi země jsou však velké. Zatímco izraelský Tel Aviv nebo palestinský Hebron očekává v lednu průměrně kolem 140 mm, v Eilatu na pobřeží Rudého moře to není víc než 8 mm.

V létě se teploty liší v závislosti na území a nadmořské výšce. Kdo hledá příjemné klima i v letních měsících, měl by se vydat do hornatých oblastí severní Galileje. Naopak nejvyšší hodnoty bývají každoročně naměřeny v oblasti Mrtvého moře na východě země nebo Negevské poušti a Eilatu na jihu. V období horkých a suchých větrů zvaných chamsin, které proudí z pouští Arabského poloostrova, mohou teploty vystoupat až k 50 °C. Nejvhodnějším obdobím pro návštěvu Izraele a Palestiny je proto březen a duben nebo říjen a listopad, kdy se teploty pohybují mírně nad 20 °C.

Zdroj: PR článek.