Homepage»Novinky na webu»Počasí v Kambodži

Počasí v Kambodži

Sobota 16.února 2019 v 08:50h Přečteno: 1584 x

Kambodža se nachází v jihovýchodní Asii v oblasti s tropickým klimatem. V průběhu roku se tedy střídají 2 sezóny - suchá a vlhká. Období sucha probíhá od října do dubna, vlhké potom od května do září, kdy spadne 75 % ročních srážek.

První měsíce vlhké sezóny bývají také nejteplejší, rtuť teploměru může dosahovat až 40° C ve stínu. Naopak nejpříjemněji je během posledních dvou měsíců v roce, což je i nejvhodnější doba pro návštěvu Kambodži. Nečekejte však žádné mimořádně nízké teploty. Ty neklesají pod 20° C a většinou se pohybují kolem 26° C.

V období dešťů je pohyb v odlehlých částech země téměř nemožný. Cesty bývají nezpevněné a oranžová hlína se mění v lepkavé bahno. Také silnice ve městech může voda zaplavit v silnice až po kotníky. V květnu a červnu bývají srážky nepravidelné, spíš v podobě krátkých přeháněk. Od července do září jsou potom deště trvalejší.

Suchou sezónu zahajuje severovýchodní monzun, který přináší do Kambodži horký vzduch. Přestože se období nazývá jako suché, vlhkost vzduchu je na svém maximu, čímž se teplota zdá subjektivně ještě nepříjemnější. Na déšť však můžete narazit i v této době. Srážky bývají intenzivní, krátké a netrvají déle než hodinu.

Cestování po Kambodži má své kouzlo během celého roku. V období dešťů sice vynecháte kambodžské pobřeží s letovisky Otres a Sihanoukville nebo ostrov Koh Rong. Ale v Angkor Wat si budete připadat jako v opravdové džungli. Navíc s minimem turistů. Během suché sezóny bývá v Kambodži naopak plno. Silnice jsou sice zpevněné, ale velmi prašné. A ostrov Koh Rong? Ten je v tomto období rájem na zemi.

V případě, že se do země chystáte, určitě využijte služeb Královských železnic a přijeďte se kambodžskými vlaky. Želenice se zde sice teprve rozvíjí, ale již dnes představuje zajímavou alternativu vůči autobusům. Ujít si nesmíte nechat také slavný Angkor wat a byla by škoda vynechat i jižní provincie Kampot, Kep a Kampong Som. Můžete zde objevovat přírodní krásy nebo třeba jak žijí mniši v Kambodži.

Zdroj: PR článek.