Homepage»Novinky na webu»Počasí v Libanonu

Počasí v Libanonu

Čtvrtek 18.července 2019 v 19:54h Přečteno: 1983 x

Libanon je ovlivněný středomořským klima, které se vyznačuje dlouhými, horkými a suchými léty. Zimy jsou naopak studené, deštivé a ve vyšších polohách i se sněhem.

Výrazné rozdíly v nadmořských výškách jednotlivých oblastí však upravují tento základní klimatický vzorec. Takže zatímco se průměrné zimní teploty v Bejrútu a dalších přímořských oblastech pohybují kolem 14° C, ve vnitrozemí, které je většinou hornaté, klesají mnohem níž. Ve 2 000 m n. m. se lednové teploty pohybují v průměru kolem 0° C a sníh se zde drží dokonce 4 měsíce v roce.

Počasí v létě je horké a vlhké. Vlhkost může dosahovat až 90 %, denní teploty stoupají nad 30° C a výjimečně až ke 40° C. Od června do srpna v Libanonu neprší.

Deště se v Libanonu o slovo hlásí podle tradičního středomořského modelu od října do dubna (až května), kdy spadnou tři čtvrtiny průměrných ročních srážek. Ty se často koncentrují do silných bouří, které způsobují náhlé záplavy.

Nejvhodnější počasí pro návštěvu Libanonu je jaro a podzim. Teploty na pobřeží se pohybují kolem příjemných 25° C, v horách kolem 20° C a měsíční úhrn srážek se pohybuje mezi 35-75 mm. Na jaře však Libanon postihuje silný vítr z pouště, který se nazývá Chamsin a přináší náhlé zvýšení teplot a pouštní bouře.

Zdroj: PR článek.