Homepage»Novinky na webu»Počasí ve Vietnamu

Počasí ve Vietnamu

Středa 9.ledna 2019 v 14:30h Přečteno: 1989 x

Vietnamské klima je velice proměnlivé v závislosti na oblasti, ve které se právě nacházíte. Takže zatímco v Saigonu na jihu země může panovat suché horko s teplotami vysoko přes 30° C, život v Hanoji ovlivňují mnohem nižší teploty. Výjimkou není, že teploty spadnou klidně ke 13° C. Ve Vietnamu existují 3 základní klimatické typy. Vlhký subtropický se 4 ročními obdobími na severu. Typické monzunové klima s bouřemi a hurikány ve střední části země. A tropické savany se střídáním suchého a vlhkého období na jihu. V horských provinciích při hranici s Čínou je možné narazit i na nám bližší kontinentální klima. Pokud byste jeli vlakem z Hanoje do Saigonu, můžete během jízdy zažít změnu teploty až 25 °C.

Jižní Vietnam

Teploty na jihu jsou až na menší výkyvy po celý rok konstantní. Suché a vlhké období se střídá vždy v půlročních cyklech. Deště přichází v květnu a trvají do listopadu. Srážky však netrvají celý den. Většinou jen několik hodin, ale o to jsou intenzivnější. Během nejdeštivější části roku naprší v měsíčním průměru klidně 380 mm.

Střední Vietnam

Nejpříjemnější počasí panuje ve středním Vietnamu od ledna do srpna. Teploty stoupají z 25° C na začátku roku, až přes 30° C ke konci tohoto suchého a teplého období. Od září do prosince nastupuje vlhké období s hurikány a přívalovými dešti. Město Hue je mnohem chladnější a děsivější než pouhých 100 km vzdálený Da Nang. Je to dané tím, že srážky spadnou před Hai Vanským průsmykem, který obě města dělí. Naopak čím jižněji se člověk pohybuje, tím je klima stálejší a teplejší.

Severní Vietnam

Pro tuto část země jsou typické teplotní výkyvy. V zimě se chvílemi klepete ve 13° C, kdy Vietnamci už nasazují zimní bundy a naopak v létě se potíte jako v prádelně při teplotách dosahujících až 40° C s vlhkostí 100 %. Léto zde trvá od května do října s tím, že nejdeštivější měsíce jsou červenec až září s úhrnem srážek až 210 mm. Naopak suché počasí probíhá během zimy. Obecně se dá ovšem říct, že na severu se na rozdíl od jihu můžete setkat teoreticky se 4 ročními obdobími. Odlišné teploty tu můžete čekat i na relativně krátkých vzdálenostech. Zatímco se projíždíte kolem plovoucích vesnic u ostrova Cat Ba a užíváte si koupání na malých ostrůvcích, v Sapě o 300 kilometrů dál vás mohou potkat i první sněhové vločky.

Zdroj: PR článek.