Homepage»Novinky na webu»První fotografie černé díry podporuje Einsteinovu teorii

První fotografie černé díry podporuje Einsteinovu teorii

Pondělí 5.října 2020 v 09:10h Přečteno: 1019 x

Vědci z mezinárodního projektu Event Horizon Telescope (EHT), kteří v loňském roce zveřejnili první výsledky unikátního pozorování černý děr, analyzovali první snímek černé díry. Zjistili, že podporuje teorii obecné relativity od Alberta Einsteina.


Černé díry kolem sebe křiví čas a prostor tak, že z něj nemůže uniknout ani světlo. To však má šanci uniknout z oblasti blízko tzv. horizontu událostí, který označuje místo kolem černé díry, ze kterého již není možné vyslat ven žádný signál. Tento meziprostor je podobný stínu, který se díky vlastnostem černé díry může jevit větší než ve skutečnosti.

Výzkumný tým změřil toto zkreslení a zjistil, že velikost onoho stínu odpovídá teorii relativity. Einsteinova teorie říká, že hmota deformuje časoprostor. V prostorových rozměrech se jeví jako gravitace, v časovém jako rychlost plynutí času. Teorie také stanovuje předpovědi o tom, jak deformace časoprostoru funguje. Předpokládá tak existenci horizontu událostí, jeho kruhový tvar a velikost, která závisí na hmotnosti černé díry. Vědci byli svým pozorováním schopni potvrdit právě tuto předpověď, čímž potvrdili i správnost této teorie.

„Tohle je teprve začátek. Ukázali jsme, že je možné použít fotografii černé díry k otestování Einsteinovy teorie gravitace,“ uvedla pro zpravodajský server CNN vědkyně Lia Medeirosová, která se na studii podílela. „Tento test bude ještě silnější, až pořídíme fotografii černé díry ve středu naší vlastní galaxie a po dalších pozorováních, které EHT pořídí pomocí vícero dalekohledů.


Zdroj: Seznam Zprávy; CNN

 

https://twitter.com/ehtelescope/status/1311687426096746504?s=20

https://twitter.com/ehtelescope/status/1311687426096746504?s=20

https://twitter.com/ehtelescope/status/1311687426096746504?s=20

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.