Homepage»Novinky na webu»Psychika a počasí

Psychika a počasí

Pondělí 16.července 2018 v 15:15h Přečteno: 4166 x

Všimli jste si někdy, že při změnách počasí, se něco děje i s vámi? Přesněji řečeno, nejen s vaším tělem, ale také s psychikou? A bojíte se posměchu, když se o tom někomu zmíníte, takže si případné obtíže raději necháváte pro sebe?

Na prudké změny počasí reaguje nejen značná část populace, ale dokonce i někteří zástupci zvířecí říše. No, ale vraťme se k nám, lidem. Někdy na sobě člověk pozoruje příznaky změny počasí třeba již několik dní předem, aniž by racionálně věděl, že změna má nastat. Že výkyvy atmosférického tlaku a teplot, změny vlhkosti vzduchu a množství slunečního svitu působí na naši tělesnou schránku, je celkem dost známo: zhoršují se revmatici, astmatici, anebo třeba kardiaci – náhlé změny počasí často zhoršují chronická onemocnění.

O tom že, změny počasí zhoršují také náš psychický stav, se moc před veřejností nemluví – mohli by nás mít za blázna.

A přece jenom… Výkyvy nálad, sklon k depresivnímu chování nebo k panice, poruchy spánku, neklid, skleslost a únava, problémy se soustředěním, anebo dušnost – to všechno nám mohou změny počasí způsobit. Třeba tím, že se nám v závislosti na počasí změní hladina některých hormonů.

Je pravda, že velká část lidí svou změnu chování změně počasí nepřičítá. Ale ve většině případů je to tak… Obzvlášť, když se vaše nálada či psychické rozpoložení mění na první pohled bez jakéhokoliv důvodu.

Tato citlivost na změny a výkyvy počasí se nazývá meteosenzitivita. A nemusí to být jen reakce na okamžité změny počasí. Může jít o meteosenzitivitu v souvislosti s nástupem ročních období – jarní únava, podzimní sklony k depresím vlivem nedostatku slunečního svitu, a podobně.

Pokud se vám tyto stavy opakují častěji, stanou se velmi nepříjemnými a život obtěžujícími. Mnohdy se člověk začne i domnívat, že je vážně nemocen, což mu psychiku rozhodně nezlepší. V těchto případech by bylo vhodné najít odvahu poradit se s odborníkem, jímž by mohl být třeba psycholog z Prahy nebo psychoterapeut z Prahy, který vám vysvětlí, co a jak právě ve vašem případě vyvolává tak citlivou reakci. A nemusí to být jen vrozená dispozice – může se na tom podílet například nezdravý a zchoulostivělý způsob života. Organismus se pak změnám počasí hůř přizpůsobuje. Odborník na psychiku vám pomůže a poradí, jak zvládat následné problémy.

V některých případech by byla dokonce vhodná psychoterapie v Praze, která je dlouhodobějším procesem, trvajícím i několik měsíců. Důležitý je zde vztah mezi psychoterapeutem a klientem, aby mohl vzniknout dostatečný prostor pro pozorování a analýzu vašich myšlenek a pocitů při vašem nestandardním psychickém stavu.

Zdroj: PR článek.