Homepage»Novinky na webu»Se správným deštníkem vyzrajete i na nepřízeň počasí

Se správným deštníkem vyzrajete i na nepřízeň počasí

Čtvrtek 18.července 2019 v 06:39h Přečteno: 1603 x

Ani nadcházející letní měsíce a teploty přesahující hranice 30 °C nejsou zárukou krásného počasí. I v tomto období se často setkáváme se srážkami, dešťovými přeháňkami nebo dokonce bouřkami. A to může být při dovolené nebo jiných venkovních aktivitách velmi nepříjemné. S počasím pravděpodobně nic nezmůžete a nezbude vám nic jiného, než doufat, že se brzy vyčasí. Můžete se ale vybavit několika nezbytnostmi do deštivého počasí, které vám alespoň trochu uleví a pomohou. Jednou z takových nejklasičtějších pomůcek jsou deštníky. I jejich výběr, stejně jako kabelky nebo správné obuvi, má svá pravidla a body, podle kterých se můžete řídit.

Dělení deštníků

  • Podle typu: Existuje několik základních variant deštníků a při výběru záleží čistě na vašich preferencích. Setkat se můžete s deštníky holovými, skládacími a golfovými neboli partnerskými. První z uvedených variant jsou klasické neskládací deštníky o dlouhé holi, které jsou elegantní a jejich průměr je okolo 85 až 110 cm. Skládací jsou skvělé díky tomu, že je můžete mít vždy po ruce a vyhnete se tak nemilému překvapení v podobě nečekané průtrže mračen. Lze je pohodlně uložit do dámské kabelky či pánské aktovky. Golfové deštníky se často nazývají párové, protože díky jejich rozměrům (o průměru 120 až 140 cm) jsou schopny ochránit před nepřízní počasí i dvě osoby najednou.
  • Podle způsobu ovládání: Dříve jsme se setkávali pouze s manuálně otevíratelnými deštníky, jejichž táhlo se muselo mechanicky zvednout směrem k vrcholu deštníku. V dnešní době ale deštníky prošly doslova revolucí a vy si můžete vybrat z automatických nebo plně automatických zástupců.
  • Další dělení: Existuje mnoho dalších kritérií pro výběr, například celková hmotnost deštníku, jeho rozměry ve složeném i otevřeném stavu, počet i materiál paprskové výseče a v neposlední řadě i design a barva potahu.

Do nepohody s elegancí

Deštníky nejsou jen praktickou záležitostí, díky které se dokážete dopravit v suchu z bodu A do bodu B. Mohou představovat i módní doplněk, díky kterému doladíte svůj outfit. V dnešní době si můžete vybrat z opravdu kvalitních a designových kousků. Pokud rádi oblékáte černé a tlumené barvy, můžete svůj celkový zjev rozveselit kreativním potiskem. Pokud máte naopak na oblečení rádi geometrické vzory a výrazné barvy, černé paraple pro vás bude tím pravým ořechovým. A že deštníky už dnes nejsou pouze praktickou záležitostí, ale i tou módní, dokazuje fakt, že v posledních letech je neopomínají ani světově uznávaní návrháři a zahrnují je do svých kolekcí. Hitem posledních let jsou průhledné deštníky, které působí nenápadně, ale zároveň z nich srší i originalita. A protože se móda opakuje, časté jsou nyní i inspirace z doby viktoriánské Anglie. A to nejen u oblečení, ale i u paraplat různých velikostí. Počítejte ale s tím, že pokud si chcete pořídit kvalitní deštník, který s vámi přečká i pořádnou průtrž mračen a vydrží vám několik sezon, budete do něj muset trochu zainvestovat. V běžných komerčních obchodech seženete tyto ochránce před deštěm v řádech desetikorun až stokorun, jejich kvalita bývá ale obvykle mizerná a po prvním dešti je můžete směle odložit k nejbližší popelnici. Pokud nemáte finance na to, abyste si nějaký dražší deštník pořídili, vyzkoušejte nebankovní půjčky bez registru. Tyto nebankovní půjčky jsou snadné na vyřízení, navíc existuje i online půjčka, kterou můžete vyřídit z pohodlí domova.

Nejen proti dešti

Deštníky se poprvé objevili v Číně, už na počátku našeho letopočtu. Jejich využití bylo ale diametrálně odlišné. Používaly se spíše jako slunečníky a ochrana před spalujícími paprsky v horkých letních dnech. Po většinu století byly spíše dominantou žen, u mužů se vlastnictví a nošení považovalo za zženštilé a poněkud nevhodné. To se změnilo v 18. století, kdy se naopak stal deštník u pánského osazenstva symbolem elegance a gentlemanství. V dnešní době se se slunečníky, které by lidé běžně nosili, příliš nesetkáváme. Nejčastěji se používají na letních zahrádkách nebo u rodinných domů.

Zdroj: PR článek.