Homepage»Novinky na webu»Slunečné počasí láká vodáky na vodu

Slunečné počasí láká vodáky na vodu

Pondělí 30.dubna 2018 v 07:00h Přečteno: 2140 x

Letošní vodácká sezóna již začala, a tak není od věci si všimnout některých zajímavostí, které se ke splouvání řek vztahují.

Čeští vodáci si často spojují svůj lodní výlet s pitím alkoholu, ostatně na řadě řek jsme ještě do nedávna vídali spousty plujících barů, lákající na panáčka. Doba se ale změnila a policie může dávat vodákům nejen dýchnout, ale také je za alkohol v krvi pokutovat, a to až do částky 100 000 Kč. Tento "nápad" se setkává se stále větším odporem a je docela dobře možné, že toto nařízení brzy opět zanikne nebo bude zmírněno.

Vltavští vodáci řeší letos další velké téma. Vrásky na čele totiž nejen jim dělá známá Barevná (též Papouščí) skála u Českého Krumlova. Hrozí totiž zřícení její části, což je samozřejmě velmi nebezpečná záležitost. Kvůli nebezpečí sesuvu je již od března uzavřena cesta pod tímto skalním masivem, kterou využívali hlavně cyklisté, pěší nebo běžci. Problém se ale týká také vodáků, protože skála by v případě zřícení skončila ve vodě. Byl proto vydán zákaz proplouvání pod skalou, který bude platný zřejmě celou letošní vodáckou sezonu. Vodáci tak nebudou moci splouvat část mezi Větřním a Novým Spolím.

Ať už se vypravíte na jakoukoli řeku, mějte na paměti základní pravidla, kterými je dobré se řídit. Tím hlavním je nepřeceňování svých sil a schopností a nepodceňování zdánlivě vlídného a klidného říčního toku. Bezpečnost řeky se může vyvíjet podle průtoku vody a úseky, které jste ještě vloni sjížděli s prstem v nose se mohou velmi rychle změnit k nepoznání. Opatrnost je na místě hlavně u jezů, u nichž platí pravidlo, že před jezem zastavíme a před jeho zdoláním jej důkladně prozkoumáme. Nebojte se loď přenést po souši a vyhnout se tak případnému problému.

Je celkem jedno, zda sjíždíte řeku na kanoi nebo bezpečnějším raftu, myslete na bezpečnostní vybavení, jehož základem je samozřejmě vesta, ideálně také helma. Abyste na řece nevypadali jako neználkové, vezměte si na sebe také pruhované námořnické tričko s modro-bílými pruhy, případně legendární retro plavky a na hlavu vodáckou čepici.

Třeba e-shop Hubatá černoška nabízí spoustu druhů. Trička mají dětská, dámská i pánská, s dlouhými i krátkými rukávy. Námořnické čepice mohou být jak obyčejné pro "plavčíky", tak i lepší námořnické s kšiltem i kotvičkou. Uvidíte, že vás zdolávání řek bude o to více těšit.

Zdroj: PR článek.