Homepage»Novinky na webu»Sonda Perseverance poslala první fotky z Marsu

Sonda Perseverance poslala první fotky z Marsu

Pátek 19.února 2021 v 14:37h Přečteno: 2210 x

Kosmická agentura NASA oznámila, že její sonda Perseverance úspěšně přistála na Marsu. Ihned po dosednutí odeslala i několik fotografií. Sonda svou historicky významnou misí získá hned několik prvenství.

Sonda Perseverance kosmické agentury NASA po šesti měsících cesty úspěšně přistála na Marsu. Podle informací portálu Edition CNN šlo vše podle plánu a ke kontaktu s povrchem planety došlo ve 21:55 našeho času. Ihned po přistání sonda poslala první fotografie, které sdílela i na "svém" twitterovém účtu. Začíná tak mise historického významu, která nám může přinést odpovědi na řadu otázek.

 

Zdroj: nasa.gov


Sonda má před sebou dva roky trvající misi, přičemž bude zkoumat oblast s názvem Jezero Crater, nacházející se na území bývalého jezera, které existovalo před 3,9 miliardami let. Bude tam hledat mikrofosílie, sbírat vzorky hornin a půdy.

Perseverance je navíc první sondou, která pátrá po životě na Marsu. Bude to také poprvé, co budeme moci slyšet zvukovou nahrávku z červené planety a také půjde o první "helikoptérový" let na jiné planetě. Ten by měla zajistit helikoptéra s názvem Ingenuity. Pouze 1,8 kilogramu vážící stroj bude muset přežít mrazivé zimy na Marsu. Nabíjet se bude prostřednictvím solárních panelů.

Fotografie, které bude zasílat sonda, bude NASA zveřejňovat na svém webu. V úvodu mise půjde zejména o fotografování okolí a také kontrolu systémů sondy.

 

Zdroj: NASA.