Homepage»Novinky na webu»Užijte si léto s pohodlným zahradním nábytkem

Užijte si léto s pohodlným zahradním nábytkem

Pondělí 13.srpna 2018 v 08:15h Přečteno: 1286 x

Posezení na terase při kávě či grilování patří k oblíbeným letním aktivitám. Jak si ale vybrat ten správný nábytek, aby byla letní setkávání pohodlná? Nabídka je široká nejen cenově, ale také velikostí, výběrem materiálů i zpracováním. My vám poradíme, čím se při výběru řídit a na co si dát pozor.

Jak využít prostor?

V současnosti si na zahradu můžete koupit už v podstatě cokoli – od jednoduchých lavic přes lehátka, dvojkřesla až po velké zahradní pohovky třeba ve tvaru písmene L, či celé sety nábytku. Existují i soupravy speciálně navržené pro malé balkony, jídelní soupravy s pohodlnými židlemi a stoly, ale i jednotlivá lehátka, křesla divany, konferenční stolky, které se krásně kombinují třeba s houpačkami, slunečníky, látkovými clonami atd. Změřte si důkladně prostor, kam chcete nábytek umístit, ale nezapomínejte, že se s nábytkem musí také manipulovat a musí se kolem něj chodit. Méně je někdy více, protože přeplněná terasa je spíše k vzteku než pro pohodlný odpočinek.

Výběr materiálu zahradního nábytku nepodceňujte!

Bílé a zelené židličky z plastu už dávno nejsou jedinou volbou. Výběr materiálu hodně závisí i na tom, zda je místo trvale ozářené sluncem, zda je zastřešené, zda můžete nábytek na zimu vhodně uskladnit a také kolik času chcete věnovat údržbě nábytku na zahradu. Z hlediska povětrnostních podmínek je nejkvalitnější tvrdé exotické dřevo (teak, eukalyptus, durian, akácie a jiné), ale stejně jako ostatní dřevěný nábytek se musí pravidelně ošetřovat, tedy lakovat, impregnovat, nebo olejovat. Ne každý ale uvítá, že takový masivní nábytek je dost těžký.

Větru i dešti dobře odolá kovový nábytek, ale musí být vyrobený z kvalitního materiálu a také jeho povrchová úprava musí být bezvadná, jinak bude ve spojích a jiných namáhaných místech časem korodovat. Kov ovšem nevyhovuje všem. Dobrým poměrem ceny a užitných vlastností vyniká umělý ratan. Ale i u něj se najdou poměrně velké rozdíly v kvalitě. Skutečně kvalitní vydrží bez údržby řadu let, levný umělý ratan si budete užívat jen 2 – 3 sezóny. Přírodní ratan je na dotek velmi příjemný, ale stejně jako dřevo je ho třeba udržovat, a také kontrolovat, zda se neuvolňují drobné třísky, o které by se mohlo zachytávat oblečení. Oproti umělému je podstatně dražší, nicméně při posezónních výprodejích nábytku lze pořídit vybrané zboží za zlomek původní ceny.

Praktické doplňky

Na všechny typy zahradního nábytku lze koupit textilní návleky, sedáky, přehozy či polštáře. Při výběru se nesoustřeďte jen na design, ale také na to, zda je vyroben ze stálobarevného materiálu, zda je lze připevnit, aby neodlétly za větru a hlavně, zda je lze prát v pračce. Pro uložení na zimu je vhodné mít vhodné obaly, například návleky či pytle z impregnovaného plátna, nebo plastu. Správné skladování a údržba prodlouží životnost nábytku.

Zdroj: PR článek.