Homepage»Novinky na webu»Vědci učinili unikátní objev, nad severním pólem zachytili vesmírný hurikán

Vědci učinili unikátní objev, nad severním pólem zachytili vesmírný hurikán

Středa 3.března 2021 v 16:03h Přečteno: 1810 x

Skupině výzkumníků se podařil unikátní objev, když nad severním pólem zachytili úplně první vesmírný hurikán. Na základě dat ze satelitů vytvořili uměleckou vizualizaci jevu, který doposud nikdo nezaznamenal.


Tým vědců pod záštitou čínské Shandong University zveřejnili svá zjištění v časopise Nature. Hurikán se jim podařilo objevit s pomocí satelitních dat, na kterých identifikovali neobvyklou vířící se masu plazmy v zemské ionosféře. Je to místo, kde se atmosféra setkává s vnějším vesmírem. Hurikán nebyl tvořen vodou, ale elektrony. Jedná se o první takový objev v historii.

 

"Astronomové už zpozorovali hurikány podobné těm na Zemi i na Marsu, Saturnu či Jupiteru. V atmosféře slunce jsou také pozorovány obrovské formace vířících plynů, které se nazývají solární tornáda. Ale hurikány ve vyšší atmosféře Země či planet v jejím okolí dosud zaznamenány nebyly," vysvětluje studie. Výzkumný tým použil satelitní data z srpna 2014, aby zkonstruoval 3D model tohoto fenoménu.

 

Podle studie se hurikán rozprostíral nad severním pólem, trval téměř 8 hodin a pokryl území o rozloze 1 000 kilometrů čtverečních. Podobně jako pozemské hurikány na severní polokouli, i tento se točil v protisměru hodinových ručiček. Také měl klidný střed a několik spirálovitých ramen.

 

"Pozorování a simulace odhalily, že vesmírný hurikán vzniká během několikahodinového působení severního magnetického pole v kombinaci s nízkou hustotou i silou solárních větrů, kdy dochází ke stabilnímu magnetickému propojení a kontinuitě proudu ve vysokých polohách," píše se dále ve studii.

 

Profesor Mike Lockwood z University of Reading, který se také podílel na analýze, říká, že hurikány mohou být univerzálním fenoménem planet, které mají magnetické pole a plazmu. "Až dosud jsme si ani nebyli jisti, zda vesmírné plazmové hurikány vůbec existují, takže dokázat něco takového je skutečně neuvěřitelné," říká Lockwood a pokračuje ve vysvětlení:

 

"Tyto vesmírné hurikány musejí být vytvořeny neobvykle velkým a rychlým přenosem energie solárních větrů a nabitých částic do vyšších částí atmosféry Země. Několik planet ve vesmíru má magnetická pole i plazmu v atmosféře. Takže tato zjištění naznačují, že vesmírné hurikány se mohou vyskytovat i nad jinými planetami, které známe."

 

Zdroj: University of Reading, Shandong University.