Homepage»Novinky na webu»Venku mrzne nebo prší? Navštivte Národní technické muzeum Praha!

Venku mrzne nebo prší? Navštivte Národní technické muzeum Praha!

Čtvrtek 23.ledna 2020 v 21:15h Přečteno: 1015 x

Národní technické muzeum v Praze nabízí velké množství expozic. Užijte si expozici automobilů, motocyklů, jízdních kol, letectví, lodní i železniční dopravy, ale i architektury či astronomie.

Národní technické muzeum leží v Praze na Letné, na ulici Kostelní. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Muzeum má 7 podlaží, z toho jsou 3 pod zemí. Vezměte to odshora dolů. Počítejte ale s tím, že i když zde strávíte celý den, možná se do suterénu ani nedostanete.

3. patro - Architektura, stavitelství a design

Uvidíte zde 3D modely staveb, fotografie a plánky české architektury za posledních 150 let. Například televizní vysílač a hotel Ještěd v Liberci. V televizním studiu se díky spolupráci s Českou televizí můžete podívat, jakou techniku využívali ve studiu na Kavčích horách v letech 1997 až 2011.

2. patro - Technika hrou a Astronomie

Interaktivní exponáty z oblasti techniky si můžete vyzkoušet na vlastní oči a ruce. V expozici mapující historii astronomie najdete přes 220 přístrojů a pomůcek astronomů, geometrů, navigátorů či kartografů z 15. až 21. století.

1. patro - Technika v domácnosti a tiskařství

Zde si můžete prohlédnout vývoj domácích pomocníků od 19. století až po současnost. Prohlédnete si tu staré pračky, vysavače, mixéry i kuchyně. Podíváte se i na to, jak se vyvíjelo tiskařství a písmo. Uvidíte tiskařské stroje, které se dříve používaly na tištění novin a knih.

Přízemí – Doprava a fotografie

Najdete zde historická letadla, vzducholodě, motorky, kola, klasické i závodní automobily. V sekci interkamera a fotografický ateliér uvidíte, jak se vyvíjela fotografie, rekonstrukci prostorového vjemu, barevné vidění, fotografii pohybu, ale i chemii kolem nás se zajímavými exponáty.

1. patro v suterénu - Restaurace

Pokud vás po tom všem přepadne hlad, navštívíte jedinečnou restauraci v suterénu.

2. patro v suterénu - Herna Merkur a Hutnictví

Zde uvidíte vývoj oboru hutnictví a zpracování železa od konce doby bronzové až do současnost a maketu rudného a uhelného dolu z 50. až 20. století. Zdejší chodby mají délku 350 metrů. Prohlídka je pouze s průvodcem se zakoupenou časovou vstupenkou. Děti ocení hernu stavebnice Merkur.

3. patro v suterénu - Hornictví

Ve zdejším patře je prezentace vývoje hornictví, které mapuje 6 000 let zdokonalování dobývací techniky a můžete se zúčastnit exkurze do uhelného a rudného dolu. Prohlídka vám zabere minimálně několik hodin a rozhodně zde lze v pohodě strávit celý den.