Homepage»Novinky na webu»Výběr a projekt domácí ČOV, poradí a vyprojektuje Zakra

Výběr a projekt domácí ČOV, poradí a vyprojektuje Zakra

Neděle 11.srpna 2019 v 03:12h Přečteno: 2323 x

Pokud uvažujete o vybudování domácí čističky odpadních vod, zkráceně ČOV, určitě přenechte projekt zkušeným odborníkům. Jelikož nejde o zanedbatelnou investici (řádově desítky tisíc Kč), je třeba zvážit několik aspektů, aby čistička spolehlivě a bezpečně sloužila. Domácí ČOV jsou moderním a ekologickým řešením namísto dříve používaných septiků a žump. Díky ČOV je odpadní voda vyčištěna a znovu použita. Využijte profesionálních služeb vodohospodářské projekční kanceláře Zakra, která se zabývá projektováním domácích ČOV i dalšími vodohospodářskými projekty s působením po celé ČR.

Kdy a proč vůbec ČOV?

Jednoduše řečeno, domácí ČOV má význam, pokud se nelze z daného objektu připojit na systém veřejné kanalizace, jehož součástí je městská, resp. obecní čistička. Kupříkladu chata mimo obec, rekreační domek, apod. K tomu, aby ČOV pracovala správně, je nutný pravidelný přísun odpadní vody, což může být problém, jedete-li na chatu třeba jen několikrát za rok.

Tři hlavní zásady pro správnou volbu čističky

K základním parametrům patří zejména tyto tři:

  • kolik osob bude k ČOV připojeno
  • jakým způsobem bude odpadní voda vypouštěna
  • způsob schválení k provozu domácí ČOV

Domácí ČOV se staví na betonových základech. Rozhodujícím kritériem je počet připojených osob, k návrhu optimální velikosti čističky. Příliš malá i naopak zbytečně velká je zdrojem problémů. Při návrhu mluvíme o tzv. ekvivalentních osobách (EO), které budou čističku využívat.

Důležitým faktorem je vypouštění vyčištěné vody. Lze vypouštět vodu do povrchových vod (řeka, potok), do veřejné kanalizace neukončené čističkou a do podzemních vod.

Jelikož musí být zajištěno, že vypouštěná voda nebude chemicky závadná, existují dva přístupy schválení domácí ČOV – rozhodnutí ve správním řízení či schválení na ohlášení stavby. Zakra Vám s tímto vším pomůže, abyste mohli nejdříve čističku vybudovat a reálně využívat.

S domácí čističkou zajistíte návrat vody a její znovuvyužití

Nechcete-li jen tak plýtvat odpadní vodou, ČOV je správným řešením, z odpadní vody odstraní cca 95 % znečištění a vodu vracíte k použití. A nakonec jedno upozornění – nepoužívejte chemicky agresivní prostředky jako Savo a tablety do myčky. Máte-li zájem o domácí ČOV, vsadit rozhodně můžete na dlouholeté zkušenosti projektantů z plzeňské společnosti Zakra. Zajistí profesionální a kompletní projektovou dokumentaci k domácí ČOV včetně vyřízení povolení ke stavbě.

Zdroj: PR článek.