Homepage»Novinky na webu»Vyplatí se cestovní pojištění po Evropě, nebo stačí EHIC?

Vyplatí se cestovní pojištění po Evropě, nebo stačí EHIC?

Čtvrtek 14.ledna 2021 v 13:21h Přečteno: 1605 x

I na jednodenní výlety nebo eurovíkendy v zahraničním městě se hodí cestovní pojištění. Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) totiž nemusí pokrýt všechny nutné výdaje za případné ošetření. Sjednáte-li si komplexní pojistku, zaplatí hospitalizaci nebo transport do nemocnice pojišťovna.

Ošetření v cizině vyjde draho, cestovní pojištění však náklady pokryje

Český průkaz zdravotní pojišťovny v zemích EU sice platí, zajistí vám však jen nejnutnější lékařskou péči ve státním zařízení. Navíc budete ošetřeni za podmínek, které platí pro občany navštívené země. Lékařská vyšetření bývají v zahraničí často zpoplatněna nebo je nezbytná finanční spoluúčast pacienta, a to v nemalé výši, a tak se mnohdy zranění nebo nemoc v cizině poměrně prodraží. Kvalitní cestovní pojištění za vás uhradí veškeré náklady – na léky, převoz do nemocnice, hospitalizaci i na převoz domů. Při komplikovaných zraněních, složitém transportu do nemocnice, hospitalizaci a operacích přitom náklady na ošetření často dosahují statisícových částek.

 

Asistenční služby pomohou zachovat chladnou hlavu

Širší varianty cestovního pojištění pak zahrnují i úrazové pojištění a pojištění osobních věcí. Jednou z nejčastějších nepříjemností v zahraničí je odcizení telefonu nebo fotoaparátu. Škody šplhají do desetitisíců korun, se správným pojištěním však dostanete jejich náhradu. Při okradení nebo úrazu pak oceníte i asistenční služby po telefonu. Pracovníci linky jsou k dispozici nonstop a ihned vám pomohou situaci řešit. Umí vyhledat nejbližší policii nebo nemocnici a mohou i tlumočit.

 

Jak vybírat cestovní pojištění?

Při sjednávání cestovního pojištění se zajímejte o výši pojistného limitu, do jehož hranice platí náklady na zdravotní péči pojišťovna. Pečlivě si pročtěte pojistné podmínky, neopomeňte sekci výluk, kde jsou vypsány aktivity a situace, na něž se pojistka nevztahuje. Pojišťovny třeba často nechtějí platit za ošetření bolavých zubů. Komplexnější pojistky, jako je třeba ta od Generali Česká pojišťovna, kryjí i akutní stomatologická ošetření.

 

Sjednejte si pojistku online a ušetřete

Díky moderní rychlé době už nemusíte kvůli sjednání pojištění hledat nejbližší pobočku. Vše vyřešíte z pohodlí domova a za pár minut. Navíc můžete ušetřit – zmíněná Generali Česká pojišťovna nabízí při sjednání cestovního pojištění online 20% slevu. Pojistka na víkend vás bude stát asi jako oběd v restauraci, nebudete se však muset bát žádných rizik a volno si užijete naplno.

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.